Ontdek de Randmeren deze zomer

In Nederland kun je op veel plekken varen. De Randmeren zijn de moeite waard om te ontdekken deze zomer.

In Nederland kun je op veel plekken varen. De Randmeren zijn de moeite waard om te ontdekken deze zomer.

Nederland staat bekend om het vele water dat we hier hebben. Door het hele land kun je varen over meren en rivieren. Een van die vaargebieden waar je kan met de boot heen kan deze zomer zijn de Randmeren. De meren in Flevoland kun je ontdekken tijdens een paar dagen varen. Zo kun je kiezen voor een route langs Almere, Harderwijk en Elburg. Langs de route kun je aanleggen in verschillende havens of onbewoonde eilandjes om uit te rusten of te picknicken. Onderweg kijk je uit over de weilanden en het uitgestrekte polderlandschap, de bossen, de wetlands, de vogel- en stiltegebieden. Je kan verschillende routes afleggen, hieronder vind je een paar suggesties.

Landschap Arkemheen-Eemland
Nadat je de Stichtse Brug bent gepasseerd kom je in een groene oase, je vindt er het gebied Arkemheem-Eemland. Weidevogels op? het land, grazende koeien in de wei, eindeloze vergezichten en zeldzame zwanenbloemen langs de slootkant! Arkemheen-Eemland is een uniek en extreem open gebied en niet voor niets verkozen tot een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland! Wilt u het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland bezoeken? U bent van harte welkom, er is veel te doen in het gebied. Maak een boot,- wandel,- of fietstocht, bezoek een historisch stoomgemaal of neem deel aan talloze activiteiten. Kijk op de website voor routes en excursies.

Zeewolde
Vanaf het natuurgebied vaar je naar het noorden door het Nuldernauw. Een gebied met aan beide oevers tal van jachthavens met prima faciliteiten. Maar je kunt natuurlijk ook aanleggen bij een van de eilanden in het Wolderwijd, bijvoorbeeld De Zegge. Dit is  een vriendelijk eilandje met zicht op het dorp Zeewolde. Geniet van het onbewoonde eiland en slaap er in alle rust. Heb je fietsen aan boord, Zeewolde is ook een ideale plek om met de fiets op pad te gaan. Het net geopende fietsknooppuntensysteem voert je door het grootste loofbos van Europa. Kijk voor meer informatie op de website.

Harderwijk
Na twee tot drie dagen wordt het tijd om verder noordwaarts te varen. Onderweg passeer je Harderwijk, een sfeervol Hanze- en vestingstadje. Het is  natuurlijk wel zo gezellig om hier een boodschap te doen, op de boulevard een lekkere paling te eten  of een uitstapje naar het Dolfinarium te maken. Wil je weer verder de natuur ontdekken, dan biedt het Veluwemeer ook prachtige eilanden en  aanlegplaatsen in kleine haventjes aan de oevers. Op dit meer is  op het gebied van watersport veel te beleven. Van zeilen tot toeren met een sloep, van kanoën  tot waterskiën in  het speciaal aangewezen snelvaargebied. Kijk voor meer informatie op de website.

Elburg
Ga je nog verder naar het noorden, dan tref je Elburg aan de rechteroever. Het authentieke  vissersstadje, met nog de oorspronkelijke botters in de haven, is een lust voor het oog. Struin zeker even door de eeuwenoude straten  en ontdek leuke winkeltjes, gezellige cafeetjes en goede restaurants. Ten noorden van Elburg wordt het meer  rustiger met aan de Flevolandse oevers prachtige  bossen. De Overijsselse zijde laat een prachtige oud polderlandschap zien, met dijkjes, wilgen, statige boerderijen en molens. Voor meer informatie ga je naar de website.

Voor meer informatie over jachthavens, natuurgebieden en evenementen in het Randmerengebied, kijk dan hier.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.