Twitter nooit ‘ik ben op vakantie’…

Foto's van je vakantie pas na afloop twitteren.... Foto: Common Creative.

Foto’s van je vakantie pas na afloop twitteren…. Foto: Common Creative.


Het is weer zomertijd en dat houdt in dat zo’n acht miljoen landgenoten uitwaaieren naar het buitenland. Nog eens 2,5 miljoen mensen kiezen voor een vakantie in Nederland. Als gevolg hiervan staan vele huishoudens een week of enkele weken leeg. Dé ideale kans voor een inbreker om toe te slaan. Maar hoe weet een inbreker welk huis leeg staat? De kans is groot dat je hem of haar daar via social media zelf over hebt geïnformeerd.

Inbrekers in het informatietijdperk
Degelijke informatie is het halve werk voor inbrekers. Ten eerste is het belangrijk om te weten of er daadwerkelijk iets te halen valt. Ten tweede wil men weten of er een reële kans is om het huis ongestoord leeg te halen. Ten derde is het belangrijk om een vluchtroute uit te pluizen mocht er iets fout gaan. Het internet en met name social media voorzien in veel gevallen feilloos in deze informatiebehoefte.

Punt 1: Valt er iets te halen?
Social media is hét platform om met name de leuke dingen uit het leven te delen. Heb jij bijvoorbeeld net een nieuwe Imac gekocht, dan is de kans vrij groot dat je dat met je vrienden wilt delen. Even fotootje instagrammen, een Twitpic uploaden of een album maken op Google + is snel gebeurd. Openbaar delen is uit den boze, maar komt met name op Twitter vaak voor. Zoek maar eens op ‘imac’ in ‘explore op Twitter’. Er rollen probleemloos enkele tientallen resultaten uit van mensen die een nieuwe Imac hebben gekocht. Enkele muisklikken verder is je adres bekend en staat jouw huis op de watchlist van de plaatselijke inbreker.

Hoewel men op Facebook minder geneigd is om iets openbaar te delen, schuilt er in dit platform ook gevaar. Stel dat jij een foto van je nieuwe Imac wilt delen met je 200 vrienden. Allemaal mensen die je vertrouwd. Dan is een deel van deze mensen waarschijnlijk geneigd om iets over jouw nieuwe Imac te zeggen. Op het moment dat zij dat doen, dan verschijnt het bericht over jouw nieuwe Imac bij al hun vrienden op de tijdlijn. Op dat moment heb je dus geen idee meer wie op de hoogte is van jouw nieuwe speeltje.

Een inbreker kan dus eenvoudig een lijst bijhouden met luxe goederen en hier regelmatig op zoeken op sociale platformen. Op deze manier kan hij of zij een lijst bijhouden met potentieel interessante woningen.

Punt 2: Kan de boel ongestoord leeggehaald worden?
Eén van de beste seizoenen voor inbrekers is de zomer. Deze zomervakantie zijn er tien miljoen mensen op vakantie en dat betekend een hoop leegstaande huizen. Net als in voorbeeld één is de kans groot dat jij de inbreker op het juiste spoor hebt gezet. Want wie Tweet of Facebooked er niet over zijn twee weken durende droomvakantie naar Curaçao? Via deze zoekopdracht op Facebook komt men zo achter deze waardevolle informatie.

Als zij weten dat jij twee weken op vakantie bent, dan is het al snel de moeite waard om het huis te observeren. Als dan blijkt dat er daadwerkelijk niemand thuis is, dan kun je als inbreker ongestoord de boel leegroven. Andere goede indicaties voor inbrekers zijn: inchecken op de luchthaven via Foursquare, Twitter-berichten met vermelding van locatie in het buitenland of geuploade afbeeldingen met zogenaamde ‘exif meta-data’. Veel camera’s geven automatisch de locatie mee in deze data.

Punt drie: Een potentiële vluchtroute?
Het is voor een inbreker natuurlijk eenvoudig om eens langs het doelwit te rijden en een kijkje te nemen. Een stuk eenvoudiger is de functie Google Streetview. Met streetview kun je praktisch elk huis in Nederland en de omgeving uitgebreid bekijken. Ideaal om potentiële vluchtroutes uit te stippelen.

Preventieve maatregelen
Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een (social) inbraak, kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

1. Tweet, Facebook of Google+ niet over je vakantie. Hoe verleidelijk het ook is, het is waardevolle informatie die niet bij iedereen in even goede handen is.
2. Deel vakantiefoto’s dus ook pas ná je vakantie
3. Zet automatische locatie-gegevens uit en zorg dat je adres niet zomaar gedeeld wordt
4. Doorloop je eigen social media-profielen eens alsof je een inbreker bent. Wat kun jij ontdekken?
5. Zet een timer op het licht in huis. Licht werkt altijd afschrikwekkend. Vraag tegelijkertijd of iemand even de plantjes water geeft en de gordijnen de ene keer dicht doet en de andere keer opent.
6. Installeer een zichtbaar alarmsysteem. Er zijn genoeg huizen zonder, dus waarom zou een inbreker een alarmsysteem riskeren?

Politiekorpsen in Nederland waarschuwen burgers om niet te posten over vakantie op social media. “Dieven draaien overuren in de zomer. Niemand is nog zo naïef om een briefje op de deur te plakken met de mededeling: ‘We zijn tot eind augustus op vakantie’. Op internet is die voorzichtigheid ver te zoeken”, klinkt de waarschuwing van het Nederlandse politiekorps.

Dit artikel is geschreven door Pim Coffeng. Werkzaam bij de Nederlandse vakantiewebsite De Vakantiezoeker.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.