Vlucht naar verrassend Florianopolis

Prima strand bij Florianopolis.

Prima strand bij Florianopolis.

Als reiziger wil je de donkere, regenachtige dagen in Nederland ontvluchten en het liefst een ‘ontdekking’ doen. Een plaats opzoeken waar het heerlijk zonnig is, de mensen vrolijk zijn en je het gevoel hebt de eerste en enige Nederlander te zijn. Heb je dit soort voorstellingen van je reis, dan ligt het voor de hand om het Zuidelijk halfrond op te zoeken tijdens de Nederlandse winter. Bij het vliegtickets vergelijken kom je tot de conclusie dat Brazilië weliswaar niet de goedkoopste bestemming is, maar wel een van de veiligste en misschien wel een met de hoogste tevredenheidspercentages.

Florianopolis is een relatief jonge stad in het Zuiden van Brazilië, die afgekort Floripa wordt genoemd. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen, inclusief de voorsteden telt de stad rond de één miljoen bewoners. Ooit is de stad door kolonisten van de Portugese Azoren-eilanden gesticht. Zoals overal in Brazilië is de bevolking heel erg gemixt. De deelstaat Santa Catarina, waar Florianopolis de hoofdstad van is, heeft behalve inheemse Carijós-Indianen, voormalige plantageslaven uit Afrika en Portugezen in de negentiende en twintigste eeuw veel Duitse en Vlaamse migranten opgenomen. Vandaar dat je met een beetje Duits je hier ook aardig kunt redden. In de dertiger jaren kwamen er bijvoorbeeld veel Duitse Joden naar de stad.

De ligging maakt de stad heel bijzonder: het grootste deel van de stad ligt op een eilandje voor de kust, ongeveer even groot als Texel. Dit eiland is met het vasteland verbonden door een prachtige brug, die tot het kleinere gedeelte voert. Deze brug heet de Hercilio Luz en is de langste hangbrug van Brazilië. Natuurlijk heeft Floripa stranden te kust en te keur, meer dan veertig! Wilde golven aan de kant van de open zee, zoals Praia da Joaquina, waar je spectaculair kunt surfen op de golven, fijne zandstranden met rustig water in de baaien, zoals van Praia dos Ingleses. Daarom is Floripa ook vrij toeristisch, maar trekt vooral Brazilianen, Argentijnen en Uruguayanen, dus een goede kans om eens geen Nederlanders tegen te komen!

Lezersinformatie

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.