Kostbare koffie als attractie

De civekat eet de koffiebonen. Foto: Common Creative

De civekat eet de koffiebonen. Foto: Common Creative


De kostbare Kopi Luwak is een geliefd souvenir onder Nederlandse toeristen in Indonesië. Onlangs hebben onderzoekers uit Japan en Indonesië een nieuwe methode bepaald om de echtheid van deze kostbare koffiebonen vast te stellen. De tweede editie van het succesvolle Indonesische Koffie Festival vind plaats van 14 tot en met 15 september in de cultuurhoofdstad van Indonesië, Yogyakarta.

Het duurste kopje koffie wordt in Indonesië geschonken. Voor omgerekend 150 euro krijg je 400 gram aan de beste kwaliteit koffiebonen. De methode waarop de koffie gemaakt wordt is bijzonder: De Civetkat eet de rauwe koffiebessen en verteert alles behalve de pit van de koffieboon. Door fermentatie krijgt de koffie zijn pure smaak. De pitten worden teruggevonden in de ontlasting van de Civetkat. Vervolgens worden de pure bonen gewassen en geroosterd. Kopi Luwak komt met name voor op de eilanden Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

De hoge prijzen voor de op het oog normale koffiebonen brengen lokale koffieboeren soms in de verleiding om te sjoemelen aan de echtheid van ’s werelds duurste koffie. Met name toeristen kunnen moeilijk beoordelen of alle bonen echt zijn. Reden voor onderzoekers uit Japan en Indonesië om een manier te vinden waarop de echtheid van de gewilde Indonesische koffiebonen kan worden gemeten. Middels chemische vingerafdrukken kan nu bijvoorbeeld worden bepaald of de echte Kopi Luwak is gemengd met goedkopere koffiebonen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.