Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt

Een deel van de poster van de fair van dit jaar.

Een deel van de poster van de fair van dit jaar.

Landgoed Mariënwaerdt nabij Beesd in de Betuwe is van 21 tot en met 25 augustus 2013 het toneel van de 19e Landgoedfair. Het thema dit jaar is ‘lekker landelijk!’. Bezoekers van de fair kunnen vijf dagen lang genieten van het zomerse, landelijke buitenleven op Mariënwaerdt en de producten die daarbij horen. Op de Landgoedfair kunnen bezoekers terecht voor (stenen) barbecues, pizza-ovens en ketels om ook het kokkerellen naar buiten te verplaatsen. Met het koken in ketels wordt op de fair een wedstrijd georganiseerd. Deelnemers koken in een ketel met vooraf onbekende ingrediënten een heerlijk gerecht waarvoor dus improvisatietalent nodig is. De wedstrijden gebeuren in teams van twee personen. Aanmelden kan bij info@ketelkoken.nl.

Brocante, antiek en tuin

Voor in de tuin zijn er hangplanten en bijzondere planten en bloemen van de vaste kweker verkrijgbaar. Ook zijn er hekwerken, emaille, tafellinnen en brocante voor buiten én binnen. Ook vinden bezoekers de nodige woonaccessoires op de Landgoedfair. Bezoekers kunnen zelf creatief aan de slag met hortensia’s en een krans maken om thuis nog lang van te genieten. Aanmelden kan via www.landgoedfair.nl. In een van de historische hoeves is antiek en kunst verkrijgbaar en er is een restauratieatelier voor antieke meubels. Bovendien is er dagelijks een antiekveiling.

Voor kids en stoere mannen

Voor kinderen zijn er dit jaar meerdere stands met kleding. Voor de allerkleinsten zijn er wollen dekentjes en boxkleden verkrijgbaar. Kids kunnen zich laten schminken en hairtinsels laten zetten. Op blauwe of roze canvas kunnen ze hun handjes in chocolade zetten. Na het succes in 2012 krijgt krijgt de Stoere Mannen Weide in 2013 een vervolg. Bij de tent van Staatsbosbeheer kan op een kampvuur brood gebakken worden. Ook kunnen bezoekers er creatief aan de slag met natuurlijke producten. Wat tot de verbeelding kan spreken is de ‘wood carving’ door kettingzaagkunstenaar Anton Kleinsmid. Hij maakt de objecten van stammen hout. Op de Stoere Mannen Weide staan ook de antieke tractoren opgesteld.

Culinaire weide

Genieten van al het goede wat het land te bieden heeft, kan op de Culinaire Weide: knoflook, biologische wijnen, nougat, ham, thee, taartjes, sauzen, mosterd, olie, tapenades, kaas, chocolade en meer. Ook kan de bezoeker er kennismaken met de producten van zuivelboerderij Den Eelder – wiens volle Boerenyoghurt onlangs werd uitgeroepen tot lekkerste van Nederland -, het vlees van Dutch Angus en bijzondere Haagse taartjes. Op vrijdag 23 augustus is de Buitenleven chutney verkiezing, waarbij de barones en Buitenleven de door bezoekers ingeleverde chutneys proeven en beoordelen. Inleveren van zelfgemaakte chutneys kan op vrijdagochtend tot 12 uur. De maker van de winnende chutney krijgt een jaarabonnement op Buitenleven en de chutney wordt eenmalig in productie genomen door landgoed Mariënwaerdt.

Terrassen en rondleidingen

Naast winkelen en inspiratie opdoen bij de 160 standhouders kunnen bezoekers terecht op een van de terrassen op het fairterrein voor een drankje, versnapering of lunch. Door de oude moestuin met prachtige doorkijkjes en oranjerie en Huize Mariënwaerdt geven gidsen doorlopend rondleidingen. Op zaterdag 24 augustus wordt tijdens de Landgoedfair de eerste Dairy Fair georganiseerd: een zomerkeuring waarbij veehouders uit het Rivierengebied hun beste koeien laten zien. De koeien worden apart gekeurd in de haarkleur rood- en zwartbont. Een belangrijke rol is weggelegd voor de jeugd, als jurylid, bestuurslid of inzender van de keuring. De Dairy Fair vindt plaats net buiten de ingang van het Landgoedfairterrein. Ook landgoed Mariënwaerdt zelf doet mee met haar drie mooiste (zwartbonte) Frisian-Holsteiners.

Data en openingstijden: woensdag 21 tot en met zondag 25 augustus 2013, dagelijks van ’s ochtends 10.00 uur tot ’s avonds 18.00 uur, vrijdag tot 20.00 uur. Toegangsprijzen: entree € 15,00; parkeren € 2,00 (komt ten goede aan een goed doel). Vrijdagavond 18.00 – 20.00 uur: € 10,00. Kinderen tot en met 12 jaar: gratis; van 13 tot en met 16 jaar: € 7,50. Kaarten kunnen online met € 3,00 korting worden gekocht via de website www.landgoedfair.nl voor € 12,00. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.