Malta als spirituele bestemming

Op Malta is religie erg belangrijk, daarom kun je verschillende kerken en kathedralen zoals Ta’Pinu op Gozo bezoeken.

Op Malta is religie erg belangrijk, daarom kun je veel verschillende kerken en kathedralen,zoals Ta’Pinu op Gozo, bezoeken.

Religie is belangrijk op Malta. Dat kun je wel zien aan de bijna 400 kerken op een totaaloppervlakte van 316 vierkante kilometer. De mensen zijn gepassioneerd en devoot maar de mediterrane gezelligheid is ook belangrijk. Naar de kerk gaan heeft ook een sociaal aspect, het is een gezellig samenkomen met familie, vrienden, buren en gasten. Van de feestelijke zomer tot een winter vol bezinning, elk seizoen heeft haar eigen charme. Neem tijdens een bezoek aan de eilanden de tijd om de prachtige kerken en kathedralen te bezoeken.

Rijke geschiedenis
Het merendeel van de Maltese kerken wordt dagelijks gebruikt. De veelal barokke architectuur wordt gecomplementeerd door fresco’s, sculpturen en schilderijen. Klinkende namen uit de geschiedenis hebben meegewerkt aan dit rijke stukje geschiedenis van Malta: Envin Cremona, Lorenzo Gafa, Mattia Pretti en Caravaggio lieten allen hun stempel achter. De St. John’s Co-Cathedral in hoofdstad Valletta is ongetwijfeld het mooiste voorbeeld van kunst en religie op Malta. Caravaggio’s beroemde meesterwerk ‘The beheading of Saint John the Baptist’ is te bewonderen in de rijk versierde kathedraal. De kerk van St. Mary in Mosta en Ta’Pinu op Gozo geven weer hoe belangrijk de heilige moeder is voor de Maltese bevolking.

St. Paulus’ invloed
Het Christelijke geloof is naar Malta gebracht door niemand minder dan de apostel St. Paulus. Hij leed schipbreuk vlak voor de kust van Malta en verbleef daarna een tijdlang in een grot. Deze grot draagt inmiddels zijn naam en wordt jaarlijks als bedevaartstocht bezocht door veel Christenen. St. Paulus is de beschermheilige van de eilanden en zijn invloed is voelbaar bij de talrijke plekken die naar hem vernoemd zijn.

Ridderverhalen
Vandaag de dag denkt men vooral aan Malta in verband met de ridders van St. Johannes de Doper. Tussen 1530 en 1798 noemden zij Malta ‘thuis’. Het erfgoed van de ridders maakt van Malta een standvastig volk. De ridders bouwden de vestingstad Valletta en lieten het Maltese volk prachtige bezienswaardigheden na, zoals het Grand Master’s Palace, de Barrakka tuinen, het Inquisitor’s Palace en natuurlijk de eerdergenoemde St. John’s Co-Cathedral. Het is geen wonder dat Valletta hierdoor al geruime tijd op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en onlangs ook benoemd is tot European Capital of Culture 2018.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.