Maya-vondst in El Salvador

In El Salvador is het volgens de toeristische organisaties minder druk dan bijvoorbeeld in Mexico.

In El Salvador is het volgens de toeristische organisaties minder druk dan bijvoorbeeld in Mexico.


Wie denkt dat er anno 2013 niks meer te ontdekken valt, die heeft het mis. Wetenschappers hebben namelijk zeldzame sculpturen uit de Mayacultuur ontdekt in Cihuatán, El Salvador. In totaal werden 160 fragmenten gevonden van minimaal vijf jaguarsculpturen. Het is geen geheim dat El Salvador veel culturele schatten herbergt. Jaarlijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan in ‘Het pompeii van Amerika’. Van complete Mayatempels tot aan potten, beelden en kunstwerken.

Jaguarsculpturen in Cihuatán
Onlangs zijn minstens vijf jaguarsculpturen ontdekt in het dorpje Cihuatán, nabij San Salvador. De vondst is bijzonder, omdat bijna alle jaguarsculpturen uit de Mayatijd verdwenen zijn. De laatste sculpturen werden gevonden in 1929. Volgens de Maya’s symboliseert een jaguar (Panthera Onca) de verbinding tussen hemel en aarde. De jaguar kan zich verplaatsen tussen werelden, omdat hij zowel in het water als de bomen kan leven en is mede door zijn snelheid de beste jager van de jungle. Sculpturen van jaguarbeelden vertellen veel over het leven van de Maya.

El Salvador herbergt ontelbaar veel overblijfselen uit de Mayaperiode. In tegenstelling tot landen zoals Mexico en Guatemala kun je in El Salvador op je gemak door de ruïnes lopen. Hier geen lange rijen of hoge entreeprijzen, zo belooft de plaatselijke toeristenorganisatie. Joya de Ceren is een archeologische ontdekking die toegevoegd is aan de UNESCO werelderfgoedlijst in 1993. Door de eruptie van een vulkaan in het jaar 250 werd het dorp Joya de Ceren volledig opgezwolgen door de lavastroom. De toenmalige inwoners konden op tijd wegkomen, maar lieten noodgedwongen al hun eigendommen achter. Hierdoor kon bij de ontdekking van Joya de Ceren in 1976 een goed beeld gevormd worden van het leven in Midden-Amerika, nog ver voor de Spaanse overheersers arriveerden.

Cihuatán
In het dorpje Cihuatán ligt één van de grootste archeologische ontdekkingen van El Salvador. De overblijfselen van deze oude Mayastad dateren uit ongeveer 950 voor Christus. Het hart van de stad, de ceremoniële tempels, zijn het best bewaard gebleven. Sinds 2007 is Cihuatán een officieel archeologisch park met goede toeristische faciliteiten, waaronder een museum, moderne toiletten en een picknickplaats.

Tazumal
De Maya ruïnes van Tazumal worden beschouwd als de belangrijkste en best bewaarde van El Salvador. Tazumal betekend letterlijk ‘de plek waar slachtoffers werden verbrand’. Hier zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat er in de hoogtijdagen van de Maya’s handel plaatsvond met landen zoals het huidige Panama en Mexico. De opgravingen zijn onderdeel van een gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer. De eerste nederzettingen in dit gebied dateren volgens archeologen uit 1.200 voor Christus.

El Salvador het kleinste land van centraal Amerika en grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan. De officiële voertaal is Spaans. Vliegtuigmaatschappijen die vliegen op El Salvador zijn KLM (via Panama) Delta (via Atlanta) United (via Washington) en Lufthansa (via Frankfurt en Miami).

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.