Mooie plek, rare camping

Het plekje waar we stonden was in ieder geval mooi.

Het plekje waar we stonden was in ieder geval mooi.


Hou dit in gedachten bij het lezen van het onderstaande: Hoeveel geld is een mooi plekje waard? Camping Il Castagneto in het Italiaanse Villafranca in Luningiana vonden we bij toeval. We waren via Google Maps op zoek naar campings naar terreinen die net iets landinwaarts lagen, zodat we de kustdrukte konden ontlopen en misschien een iets grotere plek zouden kunnen krijgen dan daar in die overbevolkte gebieden normaal is.

Doel was om naar Cinqeterre en Genua te gaan en om zo nu en dan in de zee te zwemmen. We vonden er eentje die aan onze eisen voldeed (o.a. een zwembad hebben), maar die bleek al volgeboekt. Per mail vroegen we de beheerder of hij dan ook een alternatief in de regio kende. Hij kwam met Il Castagneto op de proppen. De recensies van eerdere bezoeken van Nederlanders waren duidelijk: deze camping heeft sanitair dat niet meer dan een 6 waard is, is te duur en er is teveel lawaai ’s avonds. Tocht waagden we het er op. En de critici kregen gelijk, maar er zijn ontegenzeggelijk ook een paar enorme pluspunten: De prachtige natuur waar je in ruime plekken in staat, het mooie zwembad, de afstand tot uitstapjes en een supermarkt aan de overkant van de weg.

Volgens de beheerder is de camping 43 jaar oud. En dat is te zien ook. Het sanitair dateert uit de vroege jaren ’70, inclusief bloemetjesmotieven in de douches die nog met munten gevoed moeten worden willen ze warm water geven. De camping is gelegen in een oude kastanjeboomgaard. De bomen zijn getopt, maar bieden voldoende schaduw in deze zomer met temperaturen van 30 graden en meer. Volgens de man ondervindt zijn camping hinder van de crisis en komen er minder Italianan (de hoofdmoot van de bewoners, hoewel wij ook vijf Nederlandse gezinnen tegenkwamen op het slechts voor 1/3 gevulde terrein in het hoogseizoen). De Italianen kiezen voor kortere vakanties dichtbij, zo laat hij weten en daarvan ondervind hij nu de gevolgen. Naar ons idee speelt er echter veel meer mee. Om te beginnen het waardeloze sanitair en de onbeschaamd hoge prijs (een 3 sterren camping in Frankrijk met prima inbegrepen warme douches en alles wat je verder verwacht van een camping kost 15 euro minder per dag!). Met een flinke investering en wat overleg met de plaatselijke politici is er een topcamping van te maken.

Eerst maar even de voordelen op een rijtje:

 • Mooie, ruime plekken in de natuur
 • Prima zwembad (hoewel buurtbewoners tegen betaling ook komen zwemmen en het met name in het weekend wel nogal druk is en er van baantje trekken geen sprake kan zijn)
 • Supermarkt dichtbij (voor broodjes ’s morgens en andere dingen)
 • Internet/Wi-Fi zit bij de prijs inbegrepen (maar biedt een nogal wisselend signaal, en met teveel mensen er ineens op is er niets meer mee te beginnen, je moet er voor naar de kantine)
 • Het is een goede uitvalsbasis om de belangrijke dingen in deze buurt te zien: Genua, Cinqeterre, Florence, Pisa, Parma, Milaan.

En dan de lijst met nadelen:

 • Het personeel van de camping spreekt alleen Italiaans. Er is een stagiair die redelijk Engels spreekt en de beheerder spreekt een mondje Frans.
 • Het sanitair is echt oud, maar wél schoon. Slechts één zit-wc, de res sta-wc’s. Je moet voor 1 euro per stuk douchemuntjes kopen, waarmee je 5 minuten warm water hebt.
 • Er is geen warm water voor de afwas.
 • Er is geen chemisch toilet: “Dat moet je maar in de sta-wc gooien” , zei de beheerder. Betekent wel wat er geen slang is om je cassettetoilet schoon te spuiten.
 • Het winkeltje heeft een zeer beperkt assortiment, maar wel ijs en heel lekkere pizza’s tegen een schappelijke prijs.
 • Ergens achter het terrein ligt een discotheek, die elke avond van 8 tot middernacht loeiharde muziek draait (geluidsisolatie zou wonderen doen).
 • De weg voor de camping zorgt ’s nachts voor wat lawaai, maar daar wen je aan.
 • Er staan bouwvallen van caravans onder afdakjes en er staan rare oude treinwagons bij het voetbalveld, maar op zich heb je daar geen last van. De caravans worden overigens wel gebruikt/verhuurd.
 • De prijs is hoog. Voor een caravan met kleine tent en elektriciteit en 2 volwassenen en een kind (14 jaar) betaalden we 50 euro per nacht.

Hier onder in foto’s een beeld van de rare camping.

Een van de pluspunten: Het mooie zwembad.

Een van de pluspunten: Het mooie zwembad.

De 'gemeenschapsruimte' waar je internet op kunt en in de kantine besuikerde croissants 's morgens kunt kopen.

De ‘gemeenschapsruimte’ waar je internet op kunt en in de kantine besuikerde croissants ’s morgens kunt kopen.

De ingang van de camping met aan de overkant de supermarkt.

De ingang van de camping met aan de overkant de supermarkt.

Het slechte sanitair.

Het slechte sanitair.

De ingang van de camping.

De ingang van de camping.

De 70'er jaren voorzieningen.

De 70’er jaren voorzieningen.

Deze caravans zijn ook te huur....

Deze caravans zijn ook te huur….

Er staan ook historische treinwagons op de camping, waarschijnlijk ooit bedoeld voor groepslogement...

Er staan ook historische treinwagons op de camping, waarschijnlijk ooit bedoeld voor groepslogement…

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.