Navarra beschermt culinair erfgoed

De Spaanse regio Navarra koestert authentieke lokale keuken en eerlijke kwaliteitsproducten.

De Spaanse regio Navarra koestert authentieke lokale keuken en eerlijke kwaliteitsproducten.

In de Spaanse regio Navarra heeft de ‘Slow Food‘ beweging sinds kort vorm gekregen. Het ledenaantal van de internationale associatie ‘Slow Food’ groeit explosief. De beweging voor ecogastronomie is een reactie op de opkomst van ‘Fast Food’ en vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Voor ons eten moeten de leefomgeving, het welzijn van dieren en de gezondheid geen schade ondervinden. ‘Slow Food’-aanhangers in Navarra willen de diepgewortelde kooktradities, de inheemse culinaire cultuur en authentieke smaken beschermen. Navarra heeft 17 lokale producten met kwaliteitscertificaat en is voor de culinaire vakantieganger een goede bestemming.

‘Slow Food’ filosofie populair
De afgelopen maanden heeft de ‘Slow Food’ beweging in Navarra vorm gekregen. Met hulp van lokale boeren en restaurants laten aanhangers van zich horen. Voedselproducenten, restaurants en hotels identificeren zich met de filosofie van ‘Slow Food’ en het gebruik van verse, lokale producten wordt aangemoedigd. Zo moet vers voedsel niet meer dan 150 kilometer afleggen, voordat het op het bord belandt.

Culinaire garantie
Een bezoek aan Navarra betekent culinaire garantie. Zeventien lokale producten uit de autonome regio dragen een kwaliteitscertificaat, waaronder de rode pepers, Roncal kaas, Tudela Artisjokken en de wijn, olie, asperges, kalfsvlees en lam van het merk ‘Navarra’. Ook zijn kwaliteitratings toegekend aan bijvoorbeeld organische productie, geïntegreerde productie en voor lokale wijnen.

Sterrenrestaurants en tradities
Navarra heeft verschillende sterrenrestaurants. Producten komen vers van het land en de gastronomie is er dan ook naar. De traditionele keuken is gebaseerd op verse vis en gegrild vlees en wordt bereid volgens aloude Baskische tradities. Inwoners van Navarra (Navareno’s) staan bekend om hun grote eetlust en passie voor het spelen met smaakcombinaties. Wereldberoemd zijn de pinchos (baskische tapas): creatieve smaakcombinaties op een stukje vers (stok)brood, vastgezet met een prikker.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.