Ontdek Chinese festivals in Hong kong

In Hongkong kun je veel van de Chinese cultuur zien, zo zijn er verschillende festivals het hele jaar door.

In Hongkong kun je veel van de Chinese cultuur zien, zo zijn er verschillende festivals het hele jaar door.

Veel bezoekers van de Chinese stad Hong Kong ervaren vooral de overwegend Westerse cultuur. Maar als je even verder kijkt dan de indrukwekkende wolkenkrabbers zie je een goed bewaarde Chinese cultuur. De bewoners leven nog volgens de  Chinese levenswijze met veel lokale gebruiken en gewoonten. Festivals zijn een voorbeeld van typische Chinese cultuur. Hieronder vind je een overzicht van verschillende festivals in Hongkong die de moeite waard zijn om te ontdekken als toerist.

Het Mid Autumn Festival – 19 september 2013 (8 september 2014)
Een festival om de goden te bedanken voor een goede oogst – het dateert terug tot de vroege Han dynastie en vindt altijd plaats op de 15e dag van de achtste maand van de Chinese kalender wanneer het volle maan is, daarom wordt het ook wel maanfeest genoemd. Vandaag de dag wordt het festival gekaraktiseerd door de vele rode en gele papieren lantaarns die de stad sieren – ga vooral ook naar Victoria Peak en het eten van zogenaamde ‘mooncakes’, vierkante koeken met verschillende vullingen zoals lotuszaadpasta en een Chinese karakter op de bovenkant.

Chinees Nieuwjaar – 31 januari 2014
Ze vieren er tweemaal Oud en Nieuw – het Westerse en het Chinese Nieuwjaar en deze laatste valt ieder jaar op een andere datum in januari of februari. De plek om naar toe te gaan is Tsim Tsa Tsui want daar vindt ieder jaar een indrukwekkende en kleurrijke parade plaats en het is een goede locatie om het ongeëvenaarde vuurwerk te bekijken.

Lente lantaarn festival – 14 februari 2014
Thuis, in restaurants en tempels, in parken en op straat – overal zie je papieren lantaarns hangen. Het wordt ook wel het Yuanxiao festival genoemd omdat die dag traditioneel ook ‘yuanxiao’ – rijstballetjes met een zoete of hartige vulling – gegeten worden. Leuk detail: aan de lantaarns worden vaak puzzels en raadsel opgehangen die voorbijgangers kunnen raden.

Tin Hau festival – 22 april 2014
Een zeer kleurrijk festival waarbij ieder jaar Tin Hau – de God van vissers en beschermheiligen van zeelieden – geëerd wordt. Veel mensen gaan naar een van de 70 tempels die een link met Tin Hau hebben – zo is Shap Pat Heung in Yuen Long een
goede plek om de festiviteiten te bekijken of ga bijvoorbeeld naar Joss House Bay in Sai Kung om een parade van feestelijk opgetuigde boten te bekijken die naar de Tin Hau tempel varen – de tempel hier is de oudste in Hongkong. Ook worden er lion dances uitgevoerd en veel wierook gebrand.

Birthday of Buddha festival – 6 mei 2014
De geboortedag van Boeddha – grondlegger van the Boeddhisme – is een spirituele viering in Hongkong. Legende wil dat negen draken bij de geboorte van baby Boeddha water over hem gooiden om zijn ziel te reinigen. Nu bezoekt men op deze dag Boeddhistische tempels in Hongkong waar kleine Boeddha beelden in water gewassen worden. De grootste ceremonie vindt plaats in de Po Lin klooster tegenover het megagrote Big Buddha beeld op Lantau eiland.

Voor een overzicht en toelichting van alle evenementen en festivals ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.