Ontdek het Impressionisme in Normandië

Er is voor iedereen wel wat te doen tijdens het Impressionisme Festival in Normandië. Foto: normandie-impressionniste.eu

Er is voor iedereen wel wat te doen tijdens het Impressionisme Festival in Normandië. Foto: normandie-impressionniste.eu

Als je van kunst houdt dan in Normandië een goede vakantie tip want tot 29 september is daar het Impressionisme Festival. Water is gekozen als thema voor de tweede editie van het festival. Dit element hoort bij de regio en was de inspiratiebron voor veel beroemde impressionisten zoals Monet. Tijdens dit veelzijdige evenement zijn er ongeveer 600 activiteiten voor iedere leeftijd. Het programma van het Impressionist Festival biedt je de kans om de meesterwerken van Monet, Renoir, Van Gogh, Manet en Pissaro te zien, maar ook om te genieten van al het moois dat Normandië te bieden heeft. Om je een beetje op weg te helpen hebben we vijf evenementen voor je op een rij gezet. Zo kun je beginnen aan een mooie vakantie:

1. De meesters aan het werk
In Rouen worden 100 meesterwerken van de beroemdste impressionisten tentoongesteld in het Musée des Beaux-Arts. Tot en met 30 september kun je hier de meest toonaangevende kunstwerken met het thema ‘Reflecties op water’ bewonderen. Bekijk hoe elke kunstenaar dit thema zich eigen maakte en verwerkte in zijn creaties. Van Monet, Renoir, Caillebotte en Signac tot aan Cézanne, Van Gogh en fotografen Gustave Le Gray, Charles Marville en Peter Henry Emerson; allen werden zij geïnspireerd door reflecties in het water en hebben dit op hun eigen manier tot uiting laten komen in hun kunst. Als een van de beroemdste locaties in Normandië is Rouen en het Musée des Beaux-Arts een absolute highlight van het festival. Ook wordt op de prachtige kathedraal in Roue tot 29 september elke avond een licht- en geluidshow geprojecteerd.

2. Daar aan de waterkant!
Het Musée des Beaux-Arts de Caen in het stadje Caen laat een tentoonstelling zien over een zeer dynamisch aspect van het impressionisme: de eerste schilderijen van landschappen met menselijke figuren daarin verwerkt. Tachtig schilderijen laten allerlei activiteiten rondom de zee en water laten. In het hart van de expositie is een speciale plek gecreëerd voor kinderen waar zij hun eigen kunsten kunnen laten zien met spelletjes en tekeningen. Het integreren van menselijke figuren in landschappen was een heel nieuw onderwerp voor de schilders van de negentiende eeuw, niet alleen in het schilderen, maar ook omdat strandactiviteiten toen net nieuw waren. Een heel onontdekt genre dus in die tijd. De tentoonstelling laat daarom zes thema’s zien: de pioniers van het genre (denk aan Boudin en Prinet), het strand, de boulevard, boten, zeilen en badgasten. Dit laatste thema is het hoogtepunt van de tentoonstelling, met meesterwerken van onder andere Renoir, Cézanne, Cross en Bazille.

3. Kunst en wetenschap voor kids
Natuurlijk is er voor kinderen ook genoeg te ontdekken op het Impressionist Festival. Niets is leuker dan spelenderwijs te leren over kunst en wetenschap. In de H2o ruimte van het Espace de sciences de la Crea in Rouen is een speciale bootstudio gebouwd, net als Monet gebruikte. Deze bootstudio is ontwikkeld om het waterthema te benadrukken en geeft op speelse en interactieve wijze de expositie over kunst en wetenschap weer. Dit evenement is geschikt voor kinderen van  7 jaar en ouder en geeft inzichten in de relatie tussen visie en de kleurgebruik in schilderen. De expositie is te zien tot en met 22 september.

4. Ontdek veelzijdig Vernon
Vernon is een klein dorpje gelegen aan de Seine. De bijzondere uitzichten en het landschap van het pittoreske dorp is een ware inspiratie geweest voor diverse Franse en buitenlandse schilders. Het ligt vlakbij Giverny, waar je een bezoek kan brengen aan het huis en de tuin van Claude Monet en het Impressionisme Museum. Bezoek de brug en kerk van Vernon en zie zo met eigen ogen deze geliefde onderwerpen van schilderijen van onder andere Monet, Blanche Hoschédé-Monet en Bonnard. Daarna kun je de kunstwerken van deze grootmeesters bekijken in de expositie ‘Impressionist Vernon’ in het Musée A.G. Poulain in Vernon. De expositie is te bezoeken tot en met 22 september.

5. Jadore Dior
Ook voor fashion-addicts en shopaholics is er genoeg moois te zien tijdens het Impressionist festival. In het Musée Christian Dior in Granville (tevens het dorp waar de ontwerper is opgegroeid) is een stijvolle expositie te zien waar je gegarandeerd heel erg hebberig van wordt. In deze tentoonstelling kun je wegzwijmelen bij diverse creaties en foto’s van de beroemde Franse ontwerper. Onder meer enkele foto’s van de tuin van Dior worden geshowd, om de invloed van natuur, licht en reflectie weer te geven in zijn ontwerpen. Ook worden er creaties van Maison Dior tentoongesteld van na de dood van Christian Dior om te laten zien dat de invloeden en inspiraties van de oprichter ook door zijn opvolgers werden gebruikt, zoals Yves Saint Laurent en Raf Simons. Tot en met 22 september kun je de tentoonstelling bewoneren in het Musée Christian Dior in Granville.

Voor meer informatie ga je naar de website.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.