Expositie Nederlandse kunstfotografie

Tijdens de tentoonstelling Fotography Extended staat kunstfotografie centraal. Foto: Jaap Scheeren.

Tijdens de tentoonstelling Fotography Extended staat kunstfotografie centraal. Foto: Jaap Scheeren.

Tijdens de tentoonstelling Photography Extended in Museum Het Valkhof staat kunstfotografie centraal. De grote fototentoonstelling met Nederlandse kunstenaars is t/m 27 oktober te zien. Je vindt er vooral fotografie waarbij de fotograaf met een vooropgezet plan, vanuit een artistiek concept, zijn werk tot stand brengt: fotografie met voorbedachten rade. Dit wordt ook wel Photography Extended genoemd.

Photography Extended
Photography Extended vereist een zorgvuldige voorbereiding en een uitgekiende enscenering. Doorgaans is het een arbeidsintensief proces. Vaak wordt het beeld opgebouwd met een zelfgemaakt decor of een digitaal opgebouwde omgeving. Alles moet op zijn plaats komen, alle beeldelementen dienen effectief bij te dragen aan de beeldinterpretatie van de betreffende foto.

Jong talent tussen gevestigde namen
Onder de exposerende fotografen bevinden zich gevestigde namen zoals Ruud van Empel, Erwin Olaf, Hendrik Kerstens, Sylvie Zijlmans en Eelco Brand. Hun werk geniet ook in het buitenland bekendheid. In de tentoonstelling is er naast deze namen ook ruime aandacht voor nog relatief jonge fotografen als Eva-Fiore Kovacovsky, Koen Hauser en Risk Hazekamp. In totaal zullen er 11 kunstenaars exposeren. Naast de eerder genoemde namen zal werk te zien zijn van Willem van den Hoed, Jaap Scheeren en Gerco de Ruijter.

Een historische terugblik
In de tentoonstelling zal in een speciaal ingerichte ruimte ook aandacht besteedt worden aan een historische terugblik van enkele pioniers van de geënsceneerde fotografie in Nederland. Vanaf het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam deze vorm van fotografie in het middelpunt van de belangstelling te staan. In deze zaal worden enkele Nederlandse voortrekkers van de geënsceneerde fotografie gepresenteerd.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verzorgt Museum Het Valkhof een gelijknamige publicatie met daarin informatie en afbeeldingen van de exposerende fotografen. De publicatie is te koop in de Museumwinkel voor € 9,90.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.