Törggelseizoen van start in Zuid-Tirol

Tijdens het törggelseizoen  kun je naast eten en wandelen naar verschillende evenementen zoals Keschtnriggl.

Tijdens het törggelseizoen kun je naast eten en wandelen naar verschillende evenementen zoals Keschtnriggl.

De zomer is nog niet voorbij maar inmiddels kijken veel mensen al naar de mogelijkheden van de herfst. In Zuid-Tirol betekent dit dat het Törggelseizoen weer gaat beginnen. Voor mensen die niet bekend zijn met de traditie: het jaarlijkse törggelen bestaat uit wijn, wandelen en lekker eten. Vanaf oktober staat de Italiaanse regio in het teken van de jonge wijnen en stevige streekgerechten. Tijdens het traditionele törggelen openen 322 wijnboerderijen hun deuren en kunnen wandelaars er proeven van de nieuwe wijnen, gepofte kastanjes en Speck. Verschillende tradities en evenementen maken het törggelseizoen compleet.

Törggelen
Traditiegetrouw wordt de herfst in Zuid-Tirol ingeluid met het törggelen. Van oktober tot begin december kunnen wandelaars bij lokale wijnboeren aanschuiven om te proeven en genieten van de nieuwe wijn (Nuier). Naast de jonge wijnen spelen lokale seizoensproducten en de Zuid-Tiroolse keuken een belangrijke rol bij het törggelen. De stevige schotels met gepekeld varkensvlees, wild, zuurkool, diverse worstsoorten, knödels en vers gepofte kastanjes zijn een traktatie na een flinke herfstwandeling door de Zuid-Tiroolse bergen. Naast de wandelingen vinden er door de hele regio verschillende herfstevenementen plaats.

Speckfest
Het Zuid-Tiroler Speckfest vindt plaats in het St. Magdalena in Val di Funes/Villnösstal. Met uitzicht op het landschap geniet men hier van Zuid-Tiroler Speck en creaties van Speckspecialist Hans Mantinger, beter bekend als ‘Gletscherhans’. Het Speckfest is een feest van volksmuziek, boerenmarkten en regionale specialiteiten.

Gassltörggelen; muziek en wijn
Eén van de hoogtepunten van het törggelen is het Gassltörggelen muziekfestival in de straten van Chiusa/Klausen. Op drie zaterdagen in september en oktober zorgen kraampjes met lokale specialiteiten en muziek hier voor een gezellige sfeer in de straten en de wijnhuizen. Monika Winkler, Törggelekonigin 2013-2014, voorziet het traditionele törggelfeest van de nodige Italiaanse flair.

Keschtnriggl – kastanjedagen
‘Keschtnriggl’ in Lana en omgeving vormen een ander culinair hoogtepunt. Tijdens de kastanjedagen, van 19 oktober t/m 3 november, serveren de verschillende tavernes en sterrenrestaurants zowel traditionele gerechten als verrassende nieuwe menu’s. Op een wandeltocht door het herfstlandschap vertellen lokale boeren over de kastanje en haar betekenis voor de regio. Uiteraard wordt er tussendoor geproefd van geroosterde kastanjes en bijpassende jonge wijnen.

Voor meer informatie over het törggelen en deelnemende wijnboerderijen- en huizen ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.