Volg pelgrimsroutes in Noorwegen

In Noorwegen kun je de pelgrimsroutes volgen op zoek naar Sint Olav. Foto: pilegrimsleden.no

In Noorwegen kun je de pelgrimsroutes volgen op zoek naar Sint Olav. Foto: pilegrimsleden.no

In Noorwegen vind je verschillende pelgrimsroutes, de Sint Olavswegen. Deze routes voeren je over oude pelgrimspaden, door ongerepte natuur en afwisselende landschappen. Lang voordat de wegen aangelegd waren liepen pelgrims deze routes ook, ze waren allemaal op zoek naar ‘Olav den Hellige’. De pelgrimspaden vormen een verbindende schakel tussen historie, landschap en cultureel erfgoed. Je passeert culturele monumenten en belangrijke plaatsen uit de Noorse geschiedenis. Daarbij heb je de keuze uit verschillende, kortere en langere tochten die je zelfstandig kunt afleggen, maar ook met een georganiseerde groep. Wanneer je met een groep meegaat, kun je onderweg genieten van verhalen over Sint Olav.

De legende van Sint Olav
Saint Olav’s schrijn in de kathedraal van Nidaros is het belangrijkste bedevaartsoord in de Scandinavische landen sinds de heiligverklaring in 1031. De Noorse heilige koning behield zijn status als de meest gewaardeerde Scandinavische heilige gedurende de Middeleeuwen. Zijn verhaal is zo bijzonder omdat Sint Olav een combinatie van zowel een martelaar en apostel wat, dit is uniek. Veel denken dat dit de belangrijkste reden is waarom Olav’s cult zo groot werd. Olav werd een immens geliefde heilige omdat hij alle groepen tegelijk aansprak. Hij werd de held van de boeren en zeelieden, patroonheilige van de handelaars, de beschermer van zowel het koninklijk huis en van het gewone volk.

De pelgrimstochten
Pelgrimstochten waren een levendige traditie in Noorwegen voor ongeveer 500 jaar. Na de Lutherse Reformatie werd de praktijk verboden en de traditie stierf. Maar in de jaren 1980 begonnen mensen weer aan reizen naar dezelfde heilige plaatsen als de middeleeuwse pelgrim bezochten. Een van de plekken is de oude kathedraal in Nidaros.Er zijn in totaal 7 routes waar je uit kan kiezen. Alle routes en de geschiedenis van Sint Olav en de pelgrimstochten staan uitgebreid beschreven op deze website (in het engels). Hier kun je ook je eigen pelgrimsroute uitstippelen.

St. Olaf Festival
De dag van St. Olaf of Olsok (letterlijk: de opstanding van St. Olaf) wordt elk jaar op 29 juli op tal van plaatsen in Scandinavië gevierd om de heilige te herdenken. Het jaarlijkse St. Olav Festival in Trondheim, het grootste kerkelijke en culturele festival in Noorwegen, trekt altijd een groot internationaal publiek de hele week rond Olsok. Op 28 juli 2013 worden ’s middags pelgrimages vanuit diverse plekken in de stad georganiseerd. Het festival begint met de Olaf Wake, wanneer vanaf de late avond tot in de vroege morgen diensten (met gebeden) worden gehouden in de Nidaros kathedraal – één van de absolute hoogtepunten voor de pelgrims die naar Nidaros zijn gekomen. Meer informatie over het festival en de routes vind je hier (in het Nederlands).

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.