Checklist voor auto- of caravanvakantie

Voordat je op vakantie kan met de auto en caravan moet je aan een paar dingen denken voor een zorgeloze reis.

Voordat je op vakantie kan met de auto en caravan moet je aan een paar dingen denken voor een zorgeloze reis.

Veel Nederlanders gaan dit jaar weer met de auto of de caravan op pad. Dan zijn er van te voren een paar dingen waar je aan moet denken. Zo hebben verschillende Europese landen verschillende verkeersregels. Daarnaast moeten de autobanden op spanningen gecheckt worden en is het verstandig om je caravan te laten keuren. Ook moet je weten welke kogeldruk toegestaan is en hoe je de caravan het beste kan beladen. Eenmaal onderweg moet je denken aan je eigen muziek, want de Franse DJ gaat na een paar dagen echt wel vervelen en je moet genoeg vermaak voor de kinderen meenemen. Hieronder vind je een greep uit de auto en caravan checklist van uitmetkorting.nl

Verkeersregels
Ander land, andere regels. Om niet in een onverstaanbare discussie te belanden met een Franse/Spaanse/Oostenrijkse politieagent, is het handig om op de hoogte te zijn van de verkeersregels in het land waar je naar toe gaat en de landen waar je doorheen rijdt. De website van de ANWB is hierbij een handig hulpmiddel.

Veiligheidskeuring
Niet alleen de auto, ook de caravan moet piekfijn in orde zijn voor je vertrekt. Ook hiervoor geldt dat je deze het beste bij een Bovag gekwalificeerde vakgarage kunt laten checken. Tijdens deze veiligheidskeuring wordt er onder andere gekeken naar de werking van de remmen, de wiellagers, de verlichting en de gasslang en gasflessen. Zo ga je met een veilig gevoel op weg.

Kogeldruk & Beladen
Controleer welke kogeldruk is toegestaan. Dit staat op het plaatje van de trekhaak en op het aanvullingsblad van je kentekenbewijs. Om de druk te meten die je caravan uitoefent, koop je een speciale kogeldrukweger bij de kampeershop.
Gooi maar vol die caravan? Of toch niet? Zware spullen leg je zo laag en dicht mogelijk bij de as. Dat betekent dat je de voorraad boeken die je mee wilt nemen niet in de bovenkastjes legt, de 15 kilo aardappels die mee moeten voorin de banken bewaart en de jeu de boules niet achterin legt. Ook heel belangrijk: het maximale laadgewicht. Je krijgt niet alleen een fikse boete als je bij een politiecontrole gesnapt wordt op teveel kilo’s aan boord, het is ook nog eens gevaarlijk.

Muziek
Zorg voor een muziekje. In Nederland rijd je misschien altijd met een gezellige radiozender op. In het buitenland hebben ze natuurlijk ook radio, maar het is maar de vraag of je de lokale hits en DJ’s echt kunt waarderen. Neem dus CD’s mee of zorg voor een kabeltje waarmee je je MP3-speler of smartphone aansluit. Zorg voor genoeg variatie, want na 30x gaat zelfs het allerleukste liedje vervelen.

De kinderen
Het is het schrikbeeld van veel ouders: een achterbank vol jengelende kinderen. Voor je de straat uit bent hoor je al “Zijn we er aaaaaaaaal?” en na tien kilometer op de snelweg beginnen ze elkaar vakkundig de hersens in te slaan. Om dit nou te voorkomen, of in ieder geval te beperken zijn er een paar dingen die je kan doen. Geef de kinderen bijvoorbeeld een eigen routekaart, zo kunnen ze zelf zien waar jullie zijn en hoe ver het nog is. Ook kan een film goed helpen als afleiding dan ben je al snel 2 uur verder. Zorg dat je genoeg stripboeken mee hebt. En als je je zelf ook verveelt kunnen jullie nog spelletjes gaan doen zoals Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

Voor de hele checklist voor een autovakantie ga je naar de website, de checklist voor een caravanvakantie vind je hier.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.