Wetenschap wijst weg naar ‘schatkamers’

Het Weekend van de Wetenschap is vooral ook leerzaam voor jongeren.

Het Weekend van de Wetenschap is vooral ook leerzaam voor jongeren.

Wetenschap en technologie staat in de spotlights in het eerste weekend van oktober (5 en 6 oktober). Dit jaar is het thema van het jaarlijks terugkerende Weekend van de Wetenschap ‘Schatkamers’. Bedrijven, instellingen, overheid, wetenschappelijke instituten, musea en universiteiten geven het publiek  toegang tot plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn of organiseren unieke activiteiten. Het doel van het weekend: aan alle Nederlanders laten zien hoe leuk, interessant en belangrijk wetenschap en technologie zijn.

Sport, eten, energie, sterren… bijna alles uit het dagelijkse leven heeft te maken met wetenschap en technologie. We staan er alleen niet bij stil. Jong en oud kunnen in het Weekend van de Wetenschap ervaren welke rol wetenschap en technologie innemen in Nederland en in ons dagelijks leven. Ruim 100 organisaties openen hun deuren tijdens en rondom dit weekend.

Ruimtetechnologie en sportinnovaties

Zo kunnen schaatsliefhebbers op 5 oktober terecht bij InnoSportLab Thialf en zelf de schaatsen onderbinden om hun real-time positie en snelheid te laten meten. Op zondag 6 oktober opent het ruimteonderzoeksinstituut SRON haar deuren voor het publiek. Hier krijgen de bezoekers antwoord op vragen als: wat zijn zwarte gaten en hoe werken satellietinstrumenten? Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de clean rooms: extreem schone laboratoria waar ruimte-instrumenten worden ontwikkeld. Extra bijzonder dit jaar is de openstelling van NIZO food research. Dit onderzoeksinstituut laat eens in de 5 jaar publiek toe en 5 oktober is het weer zo ver. Er zijn tal van interactieve demonstraties en experimenten om inzicht te krijgen in hoe zij werken aan betere voedingsmiddelen. Zo kan je bijvoorbeeld zien en ervaren hoe smaak en textuur onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn en wat het belang is van bacteriën. Ook de deuren van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA openen in het Weekend van de Wetenschap. ESA’s onderzoeks- en testcentrum ESTEC in Noordwijk houdt op 6 oktober haar jaarlijkse open dag. Mensen kunnen die dag ESA-astronauten ontmoeten zoals André Kuipers en echte satellieten en ruimtevaartuigen bekijken.

Op de website www.hetweekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen.

Wetenschap herkenbaar

Al 28 jaar staat de maand oktober in het teken van wetenschap en technologie om zo het belang hiervan over te brengen aan het grote publiek. André Kuipers, astronaut en ambassadeur Techniekpact: “Door aandacht te vragen voor wetenschap en technologie creëren we bewustwording bij jong en oud. En kunnen we jongeren stimuleren om te kiezen voor wetenschap of technologie. Dit is van groot belang voor de toekomst van Nederland, gezien het tekort aan goed opgeleide mensen in deze sector.” In het weekend bundelen alle deelnemers de krachten en maken ze wetenschap zichtbaar voor én herkenbaar bij het publiek. Afgelopen jaar openden meer dan 100 organisaties hun deuren voor het publiek en gaven hen een uniek kijkje in de dynamische wereld van wetenschap en technologie. Gezamenlijk boden ze bijna 400 activiteiten en kwamen er ruim 100.000 bezoekers.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.