Zeeuwse strand schoonste

Paardenpoep, moet dat ook opgeruimd worden of is dat natuurlijk afval?

De Nederlandse stranden bieden ruimte aan iedereen.


Het strand van Julianadorp bij Den Helder staat op de vijfde plaats in de Schoonste Stranden Top 10 van NederlandSchoon en is daarmee meteen de enige niet-Zeeuwse plaats in de ranglijst. De badplaats is tegelijkertijd ook de grootste stijger van dit jaar.
Domburg, Nieuwvliet en Noord-Beveland voeren met vrijwel gelijke scores de lijst aan. Verder zijn Groede, Oostkapelle, Zoutelande, Cadzand-Bad, Breskens en Vrouwenpolder in de top 10 te vinden. Wat niet meer voor mogelijk werd gehouden is dit jaar toch weer gebeurd: met een gemiddelde van 9,8 zijn de Nederlandse stranden nóg schoner dan vorig jaar.

Dit jaar werd voor de eerste keer de Schoonste Stranden top 10 gekozen. Ook nieuw was dat het publiek een even grote stem had als de experts van de ANWB. Omdat bij de schoonheid van de stranden de inzet en medewerking van het publiek juist van groot belang is, speelden zij vanaf dit jaar een belangrijkere rol. Hun stem bepaalde de helft van het eindresultaat, de beoordeling van de inspecteurs de andere helft. Het was bijzonder om te zien dat de badplaatsen in de top 3 zowel de hoogste beoordeling van de inspecteurs als van het publiek hebben gekregen.

Een opvallende stijger dit jaar is Den Helder. Bleven de badplaatsen in deze gemeente in voorgaande jaren juist achter met de schoonheid van hun stranden, dit jaar maakte Julianadorp een enorme sprong vooruit, met een plaats in de top 10 als resultaat. “Het is mooi om te zien dat er een trend bij badplaatsen is ingezet, waarbij de verschillende betrokkenen steeds beter samenwerken om de stranden schoon te houden. Den Helder is een mooi voorbeeld waarbij dit zijn vruchten afwerpt. Stranden waarbij een schakel in deze samenwerking mist, scoren lager. Helaas is dit nog het geval bij de meeste Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse stranden. Zij kunnen hier nog stappen zetten”, aldus Henk Klein Teeselink, projectleider van NederlandSchoon.

Inspecteurs constateerden ook dit jaar weer dat er nog veel peuken op het strand te vinden zijn. Dit blijft vooral bij de strandopgangen een aandachtspunt. “Je ziet dat daar waar voorzieningen zijn geplaatst, deze goed werken. De kunst is ook om deze goed zichtbaar en op de juiste plekken neer te zetten. Dit gebeurt nog niet op alle stranden”, aldus John Meijer, inspecteur van de ANWB. In de badplaatsen die afgelopen jaren met de peukenactie zijn gestart, waren beduidend minder peuken te vinden. Deze peukenaanpak met Japan Tobacco International werkt dus en wordt volgend jaar uitgebreid.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.