Europa Park: Top 10 attracties

Overzicht van Europa Park vanuit de Euro toren. Met rechtsbovenin op de achtergrond de camping.

Overzicht van Europa Park vanuit de Euro toren. Met rechtsbovenin op de achtergrond de camping.


Eigenlijk schamen we ons wel een beetje: We hebben tientallen jaren met kinderen door Europa gereisd zonder óóit Europa Park aan te doen. Nu met onze jongste zijn we er in 2013 aan toegekomen. Het was een openbaring. Wat een prachtig park, gelegen op een prima plek om met kinderen je vakantie te beginnen of af te sluiten (rij-afstand van een dag naar Nederland) en moeiteloos in staat om te wedijveren met Disneyland Parijs of de Efteling. Het 14-jarige lid van ons reisgezelschap maakte onderstaande top 10 van de attracties die we op één dag konden bezoeken. Daarbij moet meteen de kanttekening geplaatst worden, dat je eigenlijk twee dagen nodig hebt om álles te kunnen zien. Wie zin heeft om er op korte termijn naar toe te gaan: Tussen 28 september en 3 november 2013 worden er speciale Halloween-evenementen en Horror-Nights gehouden. Daarover meer verderop in dit artikel.

Onze top 10 van attracties in Europa Park:

 1. Wodan (houten achtbaan)
 2. Russia (achtbaan, deels binnen, deels buiten)
 3. Fjordrafting Wildwaterbaan
 4. Poseidon waterbaan
 5. Going on Vacation ijsshow met div. stunts
 6. De drie Musketeers paardenshow
 7. Zwitserse bobsleebaan
 8. De Euro-toren, waarmee je over het hele terrein kunt uitkijken
 9. Duikshow, waarbij van grote hoogte in een bassin gesprongen wordt (seizoensgebonden)
 10. Botsautootjes (verborgen attractie in Adidas-store)

De bobsleebaan van Zwitserland.

De bobsleebaan van Zwitserland.


We bezochten Europa Park op een van die snikhete zomerse dagen van 2013. Zo’n dag dat je blij bent dat je ergens in de schaduw kunt zitten en dat je vrijwillig in de spetters van de waterattracties gaat staan. Het werd een uitbundige, heerlijke dag. Uiteraard hadden we ons bezoek wel voorbereid, maar werden toch verrast door de mogelijkheden. Ons idee was dat Europa Park ‘vooral een achtbanenpark’ was (omdat het oorspronkelijk is begonnen als een soort showroom voor een Duitse achtbanenproducent), maar dat blijkt een verkeerd beeld te zijn. Bij binnenkomst valt het op dat het een erg groen park is, met heel veel bloemen, bomen en struiken.

Verder toont de plattegrond (het park is volgens opgave in oppervlak groter dan Disneyland) dat er een ruim aanbod is met voor elk wat wils. Je kunt er naar toe gaan met kleine kinderen (vanaf 4 jaar), maar ook met opa en oma, die ongetwijfeld zullen genieten van de vele shows die er zijn. Er zijn veel leuke dingen voor kleuters en peuters (bootjes, glijbanen etc.), waar je je makkelijk een hele dag mee vermaakt. Voor tieners zijn er de wildere attracties als de achtbanen, terwijl er voor mensen die daar niet zo voor voelen een aantal shows gehouden wordt van een werkelijk hoogstaand niveau (qua acrobatiek en zang bijv.). Er is op veel plaatsen horeca, die aangepast is aan het themaland van die sectie. Op zich is het aardig om Europese landen als verbindend element te kiezen voor zo’n park, maar verder moet je je daar niet teveel van voorstellen. Het is niet zo dat ‘je je in Frankrijk waant’ als je door dat deel loopt.

De volwassenen in het reisgezelschap vonden de paardenshow van de 3 musketeers het leukste van de hele dag. Hier werden met de dieren in een beperkte ruimte wonderbaarlijke stunts getoond. Het lukte niet om dezelfde dag nog naar bijvoorbeeld de show van het Chinese nationaal circus te gaan of om mee te zingen met de grootste Abba-hits. Kortom er blijven genoeg redenen over om over een paar jaar opnieuw het park te zoeken.

De show met paarden.

De show met paarden.

Overnachten

We hebben op het kampeerterrein van Europa Park zelf overnacht (2 nachten). Wie van rust en natuur houdt kan beter uitkijken naar een andere locatie, want dat vind je hier niet. Het gillen van de achtbaan gaat de hele dag door en in het hoogseizoen sta je er hutje mutje. Het is onmogelijk om vantevoren een plek te reserveren. In feite is het ook niet veel meer dan een aangekleed parkeerterrein voor campers, caravans en tenten. De betaling werkt ook hetzelfde: Je komt bij een slagboom binnen, neemt een kaartje en met dat kaartje reken jij bij vertrek weer bij een automaat af. Er is (met succes) geprobeerd een cowboysfeertje te scheppen. Ook het wel wat beperkte sanitair voor de hoeveelheid mensen die op het terrein kunnen staan ademt die sfeer. De toiletten en douches zijn evenwel wel schoon.

Om een plek op de camping te krijgen is het zaak om er vroeg in de middag te zijn. Zeker rond zes uur loopt het terrein snel vol. En aangezien er geen echte beheerder is blijft de stroom doorgaan, met als gevolg dat mensen hun camper her en der tussenschuiven. We waren dan ook blij dat we de luifel voor onze caravan hadden opgezet, zodat we nog een plekje hadden om buiten te zitten. Verder handig om te weten: Vlakbij het terrein is een heel aantrekkelijk zwemmeertje, je kunt ’s morgens al vroeg broodjes halen bij de ingang van de camping en er rijdt een gratis shuttlebus van en naar de ingang van Europa Park.

De verwelkoming van de gasten 's morgens onder andere met muziek.

De verwelkoming van de gasten ’s morgens onder andere met muziek.

Expert-tips

Met meer dan 100 attracties en shows heeft Europa-Park voor Nederlanders en Belgen een enorm aanbod. Om geïnteresseerde landgenoten te helpen bij hun planning dit park te bezoeken, zijn attractiepark-fans gevraagd hun tips in te sturen. Uit de vele inzendingen is een top 15 samengesteld die helpt om het maximale uit het (eerste) bezoek te halen. Hoewel de bekendheid van Europa-Park in Nederland en België toeneemt, is het park al jaren bekend bij leden van attractiepark-fansites. Als hobby bezoeken zij immers vele attractieparken in binnen- en buitenland. Bij sommige leden staat de teller al op 100 parken en zij mogen dan ook met recht experts genoemd worden. Velen bezoeken Europa-Park al jaren, soms meerdere malen per jaar.

 1. Wie voor het eerst naar Europa-Park gaat, doet er goed aan, vanwege de grootte van het park, minimaal 2 parkdagen in te plannen.
 2. Heb je één dag ter beschikking, zorg dan dat je meteen om 9.00 uur bij de ingang bent. Het park sluit in principe om 18.00 uur, maar blijft in het hoogseizoen op drukkere dagen langer open. Om 12.00 uur wordt dan de sluitingstijd van die dag bekendgemaakt.
 3. Europa-Park heeft meer dan 100 attracties en shows. Bereid je goed voor op internet: Europa-Park heeft een uitgebreide site met informatie over de attracties (met evt. lengte- en leeftijdrestricties) en shows. Bekijk het park alvast op Youtube en volg de laatste ontwikkelingen op Facebook. Maak ook meteen ter plekke een beeld van het park door een rondje met de EP-Express of de Eurotower.
 4. Sommige attracties zijn goed verborgen achter de gevels in de 13 nagebouwde landen. Pas op dat je er niet aan voorbijloopt. Neem de gratis plattegrond mee en streep af (pennetje!). Of gebruik de Europa-Park-App op je smartphone.
 5. Gek op achtbanen? Ren direct bij opening van het park naar de achtbanen Wodan, ‘blue fire’ of Silver Star, of begin achteraan in het park en doe daar de andere achtbanen. Bezoek de genoemde top-achtbanen dan in de vroege namiddag. Ga je alleen in de ‘blue fire’, gebruik dan de single riders-rij. De meeste air-time heb je achteraan in de Silver Star.
 6. Laat je niet afschrikken door de wachtrijen; ze gaan in tegenstelling tot andere attractieparken vanwege de grote capaciteit zeer vlot vooruit. Overigens: niet de attracties maar de wachtrijen sluiten pas om sluitingstijd.
 7. Plan tijd in voor bezoek aan de shows. Er is elke dag 6 uur entertainment. Neem bij de ingang van het park een folder mee met het programma van die dag. Zorg dat je minimaal 10 minuten voor aanvang in het theater bent: er is vaak nog een klein voorprogramma.
 8. Het park heeft attracties voor jong en oud. Voor de allerkleinsten zijn er verschillende speelplaatsen met zitjes voor de ouders. Er is ook een speciaal restaurant voor baby’s en met “baby-switch” hoeven ouders niet twee keer door de wachtrij om een attractie te doen.
 9. Hou je beleving langer vast en overnacht in een van de Europa-Park-hotels. Als hotelgast heb je eerder toegang tot het park, kun je gratis parkeren, en kun je ook gratis gebruik maken van Wifi, sauna en zwembaden. Neem je fototoestel mee naar het ontbijtbuffet want ook de parkfiguren zullen er zijn.
 10. Sluit je vakantie in Zwitserland, Oostenrijk of Italië af met een bezoek aan Europa-Park. Het park heeft ook een eigen overnachtingcamping. In de Saloon kun je ook als niet-gast van het Camp Resort terecht voor een hapje en een drankje.
 11. Ook in het plaatsje Rust zijn (soms op loopafstand) veel hotels en gasthuizen. Loop ‘s avonds eens binnen bij een van de Europa-Park-hotels. Bezoek de fonteinshow van Hotel Colosseo en Bell Rock. In de restaurants kun je terecht voor het uitgebreide avondbuffet (tip: vooraf reserveren). Sluit de dag af met een drankje in een van de hotelbars en geniet van het panorama over het park en de omgeving.
 12. Combineer je bezoek met een van de vele evenementen die in het park worden georganiseerd. Hou de kalender op internet in de gaten. Vooral de vermaarde Halloween-evenementen mag je niet missen.
 13. Europa-Park ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, in de landendriehoek Duitsland, Frankrijk, Zwitserland. Het park heeft vele bezoekers uit deze regio: hou rekening met andere vakanties en feestdagen.
 14. Je kunt natuurlijk eten mee in het park nemen, maar er is vergeleken met andere parken een gevarieerder culinair aanbod dat ook nog eens goed betaalbaar is. Neem bij de ingang de brochure mee met een overzicht van de tientallen restaurants. Geen tijd om te zitten? Sla twee vliegen in één klap en bekijk al etend de show in het restaurant van Piraten van Batavia. Win tijd door tijdens etenstijd attracties te doen.
 15. ”Geniet! Je kan hollen van attractie naar attractie en het zullen stuk voor stuk fantastische, unieke ervaringen zijn, maar vergeet vooral niet de heerlijke sfeer op te snuiven. Mijn tip is dan ook om het rustig aan te doen. Geniet van al het moois rondom jou. Geniet van de prachtige tuinen, geniet van de sfeervolle gebouwen en van het lekkere eten. Ontspan op een zonnig terrasje in Griekenland, waan je in een Zwitsers bergdorpje of geniet van een paella in Spanje. Dat is Europa-Park voor mij!” (Yves)

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. In het park zijn 13 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd.  Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Er staan er elf. Voor de bezoekers die het rustiger aan willen doen, staat er dagelijks zes uur show op het programma. Aan de rand van het park staan vijf themahotels. Avontuurlijker overnachten? Dat kan in de ingerichte tipitenten, huifkarren en blokhutten of op de camping. Meer informatie: www.europapark.de.

Halloween

Wie op korte termijn al/weer naar Europa Park wil: Van 28 september tot en met 3 november kunnen bezoekers vanzelfsprekend genieten van de normale attracties en shows, maar ook griezelig vermaakt worden tijdens de speciale Halloween-evenementen. Voor de échte horror-liefhebbers zijn er  weer de bekende ”Horror Nights”. De griezelweken in Europa-Park kondigen zich al van verre aan: midden in het park staat immers een gigantische pompoen met een hoogte van 42 meter en een omtrek van 132 meter. De koepel van de indoor-achtbaan Euro-Sat  is deze periode omgetoverd tot de grootste pompoen ter wereld.  Ook het park kleurt oranje:  meer dan 160.000 pompoenen in alle kleuren en maten, 100.000 herfstplanten, talloze skeletten en andere versieringen moeten garant staan voor een bijzondere beleving. Ook enkele shows zijn aangepast aan het griezel-thema.

Op 31 oktober wordt samen met radiozender SWR3 Duitslands grootste Halloween-Party georganiseerd. Terwijl bezoekers in verschillende attracties dansen op muziek van de DJ’s, draaien ander bezoekers nog een rondje in de achtbanen die deze avond extra lang geopend zijn. Voor toegang tot de SWR-Party dient men vooraf tickets te kopen. Rondom het kasteel van Europa-Park vindt in de Festival-week een middeleeuwse griezelmarkt plaats. Bezoekers beleven tijdens de ”Horror Nights” als het ware hun eigen horrorfilm. Voor dit evenement is een speciaal terrein ingericht. Hier komt men op een 20-tal avonden plotseling oog in oog te staan met rondlopende zombies, griezels en andere wezens. Ook kan men de speciale ijsshow bezoeken en enkele attracties in het donker beleven. Om de avond af te sluiten is er vanaf 23.00 uur de Vampire’s Club met dj’s en dance-muziek. Het hoogtepunt van de ”Horror Nights” vormen echter de ‘haunted houses’. Er zijn er vijf, waarvan drie nieuwe.  De ”Horror Nights” vinden dit jaar van 27 september tot en met 2 november plaats, elke vrijdag, zaterdag, de gehele Festivalweek en op 2, 3 en 20 oktober. Kaarten dienen vooraf besteld te worden. Toegang voor 16 jaar en ouder.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Europa Park.

Reacties

 1. Ivo

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.