Fiets verovert Europese steden

Steeds meer Europese steden maken het makkelijker om te fietsen door de stad, maar Amsterdam blijft op nr 1.

Steeds meer Europese steden maken het makkelijker om te fietsen door de stad, maar Amsterdam blijft op nummer 1.

In Nederland fietsen we overal naartoe, zeker in de stad, maar in andere Europese steden is dit lang niet altijd gewoon. Toch begint er nu verandering in te komen en zie je steeds meer fietsen in het stadsbeeld. Dit is niet alleen handig voor de locals, ook reizigers profiteren hiervan. Het is namelijk een goedkope en snelle manier om een stad te leren kennen. Als je daarnaast ook nog een beetje milieubewust bent is het helemaal de ideale oplossing. Maar welke steden kun je goed met de fiets verkennen? Hotels.com heeft een paar bestemmingen op een rijtje gezet:

Amsterdam
Amsterdam is de Europese fietsstad bij uitstek: de stad huisvest meer rijwielen dan inwoners. Toeristen staan vaak versteld van de tientallen fietsen die aan Amsterdamse bruggen zijn geketend en fotograferen er lustig op los. Een ritje door het Vondelpark of onder het Rijksmuseum door, is een prachtige ervaring. Overigens zijn niet alle locals hier even blij mee, dus het wordt aangeraden goed op te passen. Dit geldt overigens ook voor de andere Europese fietswalhalla’s.

Kopenhagen
Kopenhagen doet er veel aan om de ‘ecometropool’ van de wereld te worden, waarbij het stalen ros een belangrijke rol speelt. De Deense hoofdstad beschikt over 350 km aan fietspaden en heeft zelfs een ‘fietssnelweg’ van vier meter breed, met onderweg pitstops om zachte banden op te pompen en andere kleine reparaties uit te voeren. Met de fiets zijn ook de prachtige parken, bossen en stranden ten noorden en zuiden van de stad makkelijk bereikbaar.

Londen
De Londense fietscultuur wordt gekenmerkt door stijlvol geklede hipsters die de stad doorkruisen op hun retro bikes. In de vele biker cafés worden fietsen gerepareerd in de setting van hippe espressobars. De stad heeft echter de ambitie om ook andere Londenaren te verleiden gebruik te maken van de fiets. Het aantal fietsers is de afgelopen tien jaar al verdubbeld en ook de komende jaren wordt flink geïnvesteerd in de infrastructuur.

Berlijn
Net als in de Engelse hoofdstad is de fiets in Berlijn bezig aan een opmars onder de jonge en modieuze inwoners. Omdat juist de vele verschillende buurten en wijken van Berlijn de stad zo’n aantrekkelijke bestemming maken, is de fiets het transportmiddel bij uitstek. Lange en brede straten – die steeds vaker zijn voorzien van fietspaden – zijn makkelijk te navigeren voor bezoekers. Een van de mooiste fietsroutes loopt vanuit het hart van de stad via de rivier Spree naar het Treptower Park.

Antwerpen
Zoals ook in veel andere Europese steden het geval is, leiden opstoppingen en schaarse parkeerruimte ook in Antwerpen tot een steeds belangrijkere rol voor de fiets. In een land waar het wielrennen in het bloed zit en broodfietsers een heldenstatus hebben, is de potentie voor het stadsfietsen groot. Toeristen kunnen eenvoudig gebruik maken van de 85 fietsstations die verspreid over de stad te vinden zijn. Op een gehuurde fiets kun je in een middag door de antieke straatjes, langs de vele musea of rondom de bekende kathedraal fietsen.

Sevilla
Dat een stadse fietscultuur niet alleen is voorbehouden aan Noord-Europese steden, bewijst Sevilla. De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is dé fietsstad van Spanje. Een nieuw netwerk van 120 km fietspaden verleidt dagelijks 70.000 Sevillanos om de fiets te pakken. Bezoekers kunnen eenvoudig een fiets huren om bijzondere attracties te bezoeken zoals het Koninklijk Paleis van Sevilla, Plaza de España of de Kathedraal of om een ‘tapastour’ te maken langs de uitstekende restaurants. Op deze zonnige bestemming kan dat ook uitstekend in de winter.

Gemiddelde hotelkamerprijs per overnachting betaald door reizigers uit de eurozone in 2012 (Hotels.com Hotel Price Index):

Amsterdam:                € 120
Kopenhagen:             € 121
Londen:                      € 139
Berlijn:                         € 82
Antwerpen:                 € 93
Sevilla:                        € 78

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.