Frankrijk-reis als geschiedenisles

In Normandië zijn verschillende musea te vinden die een boeiend beeld geven van de WOII-historie van het gebied.

In Normandië zijn verschillende musea te vinden die een boeiend beeld geven van de WOII-historie van het gebied.


Historie ligt voor het oprapen als je naar Frankrijk gaat. Niet alleen vanwege de enorme rijkdom aan kastelen, maar ook voor het recentere verleden. In Normandië zijn bijvoorbeeld nog volop de sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Wie zijn kinderen wil leren over de belangrijke en moedige daden daar hebben plaatsgevonden doet er goed aan om een reis naar deze regio te plannen voor volgende zomer. Tips voor de invulling zijn in dit artikel te vinden.

Langs de Normandische landingsstranden (met nog steeds de militaire codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) zijn prachtige monumenten te bekijken ter ere van D-day en de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn verspreid over de landingsstranden en nabij liggende dorpen overblijfselen te zien van de bevrijdingsstrijd die begon op 6 juni 1944. Een nieuwe fietsroute van 230 kilometer verbindt de bezienswaardigheden van D-Day met het beroemde bedevaartsoord Mont-Saint-Michel. Ze kringelt langs de groene wegen en kleine plattelandswegen en is toegankelijk voor het hele gezin. Behalve dat deze route je meeneemt langs ongeveer alle belangrijke plekken van de historische route van de geallieerden in 1944, laat het traject je ook kennis maken met het natuurerfgoed en de waterrijke landschappen die Normandië te bieden heeft. Alle topplaatsen worden meegenomen in deze route, door middel van overzichtelijke etappes: Port-en-Bessin, Arromanches, Utah Beach, het Marais du Cotentin, Bayeux, het Viaduct van de Souleuvre.

Bayeux is de eerste stad die werd bevrijd op D-day. Doordat de bevrijding relatief voorspoedig verliep, is er veel van de stad gespaard gebleven. In Bayeux is het Musée Mémorial de la Bataille de Normandie te bewonderen. Port-en-Bessin is een charmante vissershaven waar je zeker moet stoppen om van de heerlijke zeevruchten te proeven. Doordat D-Day boven alles een grote maritieme operatie was, kan het natuurlijk niet uitblijven dat er een hoop overblijfselen onder water liggen. Gelukkig laat het Musée des épaves sous-marines (het onderwater wrakkenmuseum) goed zien wat er allemaal is te zien onderwater en wat er allemaal is opgedoken. Het museum laat opgedoken wrakstukken en voorwerpen zien van de bevrijdingsoperatie in Normandië.

In Arromanches kijk je uit over Gold Beach en de Mulberry haven. Het Musée du Débarquement in Arromanches is gevestigd tegenover de oude haven. Je ziet dus daadwerkelijk de restanten en overblijfselen van de haven vanuit het museum. Niet alleen de bijzondere locatie maakt deze stop zo interessant, maar ook de uitgebreide collectie dat het museum rijk is. Het museum laat fantastisch zien hoe de Engelsen destijds de haven vanuit het niets hebben opgebouwd voor de aanvoer van soldaten, voorraden en materieel en hoe enkele onderdelen nog altijd bestaan. In het Arromanches 360 theater kun je op een wel hele bijzondere manier beelden over D-Day bekijken. Hier wordt op maar liefst negen schermen de film ‘Normandy’s 100 days’ afgespeeld in de cirkelvormige zaal. De film is geproduceerd door schrijvers van de populaire Franse televisieserie Apocalypse. Normandy’s 100 days is een eerbetoon aan de geallieerde soldaten en de 20.000 burgers die omkwamen bij de bevrijding van Europa.

De nieuwe fietsroute is ook te starten vanuit Utah Beach. Vanuit hier kun je ook talloze mooie bezienswaardigheden langs. Utah Beach is ongeveer vijf kilometer breed en was het paradepaardje van de aanvalszones ter hoogte van Varreville. Op dit landingsstrand werden grote successen behaald, doordat de Duitsers dachten dat het strand niet goed geschikt was voor een inval. Daarom was hun verdediging slechter dan op andere stranden en werden er minder verliezen geleden tijdens de inval. Op Utah Beach vond echter ook een nachtelijke luchtoperatie plaats die wel veel soldaten het leven kostten. Het Musée de Utah Beach geeft een goed beeld van de hele militaire operatie. Overblijfselen en getuigeverklaringen worden tentoongesteld en doordat dit museum continu blijft uitbreiden is er altijd weer iets nieuws om te bekijken.

Vanuit Utah Beach fiets je via de fietsroute eenvoudig naar Sainte-Mère-Eglise. Dit is de eerste Franse gemeente die door de geallieerden werd bevrijd. Er zijn daarom diverse herdenkingsplaatsen en monumenten opgericht. De kerk van Sainte-Mère is zeker een bijzondere plek: de kerk is zelf een herdenkingsplaats voor D-Day en de 82ste divisie parachutisten. Op de glasramen en op de klokkentoren zijn parachutisten te zien. Op de klokkentoren is speciaal hiervoor een pop bevestigd ter herdenking aan John Steele: deze parachutist landde op de kerktoren en bleef hier uren hangen voordat hij bevrijd werd.

Als je Bayeux en Arromanches hebt gehad, zijn er nog een twee plekken die je gezien moet hebben. De eerste is de Normandy American Cemetery. Dit is de eerste Amerikaanse begraafplaats op Europese grond. De grootse begraafplaats is de laatste rustplaats voor voornamelijk gevallen soldaten op D-Day. De rijen van strak uitgelijnde grafstenen zijn indrukwekkend om te zien en geven een goed beeld van de immense operatie die werd uitgevoerd op 6 juni 1944. De begraafplaats is dagelijks open voor het publiek tussen 09.00 en 17.00 uur. Interessant weetje: de grond van van de begraafplaats is tot op de dag van vandaag in leengebruik bij de Verenigde Staten.

De tweede must-see is Batterie de Longues. Deze indrukwekkende geschutbunkers in Longues-sur-Mer zijn zeker een bezoek waard. De bunkers boden ruimte voor vier 150 mm kannonnen met een bereik van maar liefst 20 kilometer. Door dit grote bereik hadden de geallieerden een behoorlijke kluif aan deze artillerie-eenheid. De kanonnen konden met hun grote bereik namelijk zowel op de Amerikaanse sector (Omaha Beach) als de Britse sector (Gold Beach) vuren en maakte het de bevrijdingstroepen daarmee knap lastig. Gelukkig konden geallieerde kruisschepen de eenheid uiteindelijk uitschakelen, waardoor de bunkers konden worden ingenomen door de Britten. De geschutbatterij en de kanonnen zijn echter goed bewaard gebleven en zijn daarmee een imposante bezienswaardigheid. Dit is de enige geschutsbatterij langs de kust die zijn wapens heeft behouden en is daarmee ook een unieke bezienswaardigheid.

Kijk op www.normandie-tourisme.fr/nl voor nog meer must-sees in Normandië en informatie over de verschillende fietsroutes.

De plekken waar de gevechtshandelingen plaatsvonden zijn gebleven zoals in de dagen van 1944.

De plekken waar de gevechtshandelingen plaatsvonden zijn gebleven zoals in de dagen van 1944.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.