Nog veel kastelen in Gelderland

Nederland heeft nog steeds veel kastelen, bijvoorbeeld in Gelderland. Dit boek geeft een overzicht.

Nederland heeft nog steeds veel kastelen, bijvoorbeeld in Gelderland. Dit boek geeft een overzicht.

Dan denk je dat er in Frankrijk veel kastelen zijn maar Nederland kan er ook wat van. Zo had de provincie Gelderland ooit 390 kastelen, waar er nu nog 170 van over zijn. Dit is allemaal terug te vinden in het nieuwe overzichtswerk Kastelen in Gelderland. Er was nog geen compleet overzicht van alle middeleeuwse Gelderse kastelen en adellijke huizen maar met dit boek komt daar verandering in.

Veranderingen in het kasteellandschap
In de vijftiende en zestiende eeuw verloren de meeste Gelderse kastelen hun defensieve functie. Verschillende burchten werden afgebroken en al dan niet vervangen door landhuizen of buitenplaatsen. Vanaf de negentiende eeuw zijn verschillende Gelderse kastelen gerestaureerd, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten veel van de nog overgebleven kastelen alsnog zwaar beschadigd. Van de circa 390 middeleeuwse kastelen en burchten die zijn gebouwd in Gelderland, zijn er daardoor nu nog zo’n 170 over. Veel daarvan, zoals de middeleeuwse burcht Ammersoyen, zijn tegenwoordig toegankelijk voor het publiek.

Het boek
Kastelen in Gelderland – het eindproduct van een vruchtbare samenwerking tussen het Gelders Genootschap, Gelders Erfgoed, het Gelders Archief, de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen en Uitgeverij Matrijs – bestaat uit een gedeelte met algemene hoofdstukken en een gedeelte met kasteelbeschrijvingen. In de inleidende hoofdstukken wordt onder meer aandacht besteed aan de geografische ligging van de kastelen, de veranderende politieke omstandigheden vanaf de middeleeuwen, de families en bewoners en bouwkundige ontwikkelingen. Ook de ontwikkeling van tuinen, parken en landschappen komt aan de orde, net als de veranderingen in het gebruik van de kasteelcomplexen en de kastelen die uit het landschap zijn verdwenen. De kasteelbeschrijvingen zijn per gemeente gerangschikt: alle 56 Gelderse gemeentes komen aan bod. Het boek is geïllustreerd met historische afbeeldingen, plattegronden en foto’s.

Open Monumentendag
Na de verschijning van Kastelen in Gelderland is het Open Monumentendag, dit jaar met een thema dat naadloos aansluit bij het boek: Macht & Pracht. Gedurende dit weekend (14 en 15 september) zijn veel Gelderse kastelen opengesteld voor bezoekers.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.