Ontdek machtige monumenten

Paleis het Loo is een van de monumenten die open is tijdens de open monumentendag, het paleis pas ook goed in het thema Macht & Praal.

Paleis het Loo is te bezoeken tijdens de open monumentendag, het paleis pas ook goed in het thema Macht & Praal.

Elk jaar zijn er weer veel monumenten te bezoeken tijdens de open monumentendag. Sommige zijn het hele jaar open voor publiek, terwijl andere anders niet te bezoeken zijn. Zo kan het zijn dat je op ontdekkingstocht gaat in je eigen stad om gebouwen van binnen te bekijken waar je anders niet mag komen. Ook dit jaar zijn er 4000 monumenten in heel Nederland gratis geopend voor publiek. Daarnaast zijn er ook veel activiteiten rondom de open monumenten dag, die dit jaar op 14 en 15 september gehouden wordt. Het thema is Macht & Praal.  Bij Macht & Pracht is er aandacht voor verschillende soorten macht, de pracht die daar in Nederland uit voortkwam en ons nog steeds omringt. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld politieke macht, economische macht, rechterlijke macht of kerkelijke macht.

Macht & Praal
Door heel Nederland zie je nog steeds veel tekenen van wat macht voor rijkdom, schoonheid en grootsheid kon brengen in gebouwen. Zo is ons land veel kastelen, landgoederen, paleizen, grachtenpanden en binnenplaatsen rijk. Daarnaast zie je het terug in kerken en kathedralen. Ook hebben we veel rijk versierde kantoor- en handelsgebouwen en zijn er de opvallende gebouwen van rechtspraak en openbaar bestuur. Er is gekozen voor het thema Macht & Praal omdat in 2013 de Vrede van Utrecht herdacht wordt en we vieren 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden dit jaar.

Voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de open monumentendag en meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.