Schotland bereidt zich voor op feestjaar

De indrukwekkende highlands in Schotland.

De indrukwekkende highlands in Schotland.


Nog even en dan begint 2014. Dat wordt  ‘het jaar van Schotland’. Het land zal niet enkel internationale sportevenementen organiseren zoals de Commonwealth Games in Glasgow in juli of de Ryder Cup in Gleneagles in september, maar het zal ook een reeks evenementen en activiteiten opzetten in het kader van Homecoming Scotland 2014.  Homecoming Scotland is het eindpunt van 4 jaar die opeenvolgend gewijd waren aan de gastronomie, sportactiviteiten, creativiteit en natuurerfgoed. Het evenement spitst zich toe op het historisch erfgoed, de weidse ruimtes, de cultuur en de keuken. Kortom op alles wat van Schotland een boeiende bestemming maakt. Wat ook hun interesse is, alle bezoekers zullen in Schotland iets vinden dat hun boeit of vermaakt. Het feest begint al in januari met de viering van het Schotse Nieuwjaar, Hogmanay, in heel het land.

Liefhebbers van poëzie mogen de Burns Night (25/27 januari 2014) niet missen, een traditie die de meest bekende Schotse dichter eert, Robert Burn. Tijdens de Big Burns Supper brengt de stad Dumfries (op 90 minuten rijden van Glasgow) een lichtdefilé met reuzenmarionetten, geïnspireerd door carnaval. In maart zullen de liefhebbers van literatuur het poëziefestivalStAnza 2014 (5/9 maart 2014) waarderen, dat dit jaar hulde brengt aan de Commonwealth Games en de culturele uitwisselingen tussen Schotland en het Commonwealth via poëzie.

De trots van Schotland, Whisky, wordt gevierd met verschillende festivals, waaronder het Inverness Whisky Festival in april of het Spirit of Speyside Whisky Festival in de Highlands in mei. Interessant om weten is dat de vallei van de Spey alleen al 50 distilleerderijen telt. Ook de Schotse eilanden doen mee aan de feestelijkheden met het Orkney Nature Festival dat, in mei, zowel het natuurerfgoed als zijn whisky viert. Lekkerbekken kunnen terecht op de myriade van gastronomische festivals die in heel het land georganiseerd worden: zeevruchten tijdens het City of Elgin Food and Drink Festival langs de noordoostelijke kust of diverse en gevarieerde ervaringen tijdens de Flavour Fortnight in augustus in het graafschap Dumfries & Galloway.

Schotland beschikt ongetwijfeld over enkele van de meest spectaculaire landschappen ter wereld, een natuurerfgoed dat zal gehuldigd worden tijdens het jaar van Homecoming Scotland. Het leven en het werk van de Schotse natuuronderzoeker en stichter van de Amerikaanse nationale parken, John Muir, wordt herdacht tijdens het John Muir Festival in april, en nadien met de inauguratie van de John Muir Trail, een wandelpad dat Dunbar aan de oostkust zal verbinden met Helensburgh aan de westkust.

Schotland, dat bekendheid geniet door onder andere het Festival van Edinburgh, zal in 2014 een eindeloos palet van culturele festivals in alle genres organiseren. Dat gebeurt onder meer met de viering van de Keltische cultuur tijdens de Highland Games of het Beltane Fire Festival, dat in april in Edinburgh wordt gehouden en volgens de volkstraditie het begin aankondigt van een zomer met percussie, vreugdevuren en dansen. Verder worden van noord naar zuid worden festivals rond film, muziek, theater, kunst en andere thema’s georganiseerd, zodat men echt kan spreken van ‘voor elk wat wils’. En ten slotte is er ook nog het festival Glasgay! dat de holebi-wereld in Schotland viert.

En waarom niet op zoek gaan naar de perfecte tartan? Met of zonder oorsprong in Schotland, is het International Tartan Festival dat in juli in Glasgow wordt georganiseerd, een niet te missen evenement waar meters en meters stoffen worden getoond, afkomstig uit de hele wereld. Ateliers onthullen de fabricatiegeheimen en een opeenvolging van defilés laten de kledingtradities zien die geassocieerd worden met de tartan, samen met de nieuwste trends. Meer informatie: www.visitscotland.com/see-do/homecoming-scotland-2014/

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.