Tips om te Hiken in Zuid-Frankrijk

In Zuid-Frankrijk kun je een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen. Foto: CRT Midi-Pyrénées

In Zuid-Frankrijk kun je een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen. Foto: CRT Midi-Pyrénées

Hiken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vakantiegangers van alle leeftijden ontdekken dat je de omgeving soms het best te voet kan verkennen. Daarnaast kun je dan genieten van de frisse lucht, mooie vergezichten en historische wandelroutes. Je hoeft niet ver te reizen om mooie tochten te vinden. Zo biedt de Zuid-Franse Midi-Pyrénées de actieve wandelaar ruim 20.000 kilometer aan wandelpaden. Je kunt er bijvoorbeeld een stuk van de pelgrimstocht naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela lopen. In het gebied vind je meerdaagse tochten maar ook routes voor gezinnen die een dag willen wandelen. Je moet alleen wel aan een paar dingen denken voordat je op pad gaat. Onvoorbereid gaan hiken kan namelijk voor problemen zorgen. Hieronder een paar tips om je te helpen met de vraag wat neem je mee en wat laat je thuis?

Schoenen
Je hebt zelf vast ook wel eens de fout gemaakt: een wandeling maken op schoenen die eigenlijk al lang weggegooid hadden moeten worden. Het resultaat is gigantische blaren en rode, opgezwollen voeten. Daarom staan goede wandelschoenen bovenaan de lijst van onmisbare items voor een comfortabele wandeltocht. Laat je schoenen aanmeten bij een professionele outdoor-winkel en vergeet ze niet een paar keer aan te doen als je de hond gaat uitlaten. Inlopen is een must! Zelfs de meest doorgewinterde hiker met de beste schoenen krijgt nog wel eens een blaar, dus vergeet ook vooral je blarenpleisters niet.

Richtingsgevoel
Het lijkt heel logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen op pad gaan zonder eerst goed de route te hebben uitgezocht. “Dat doe ik wel op gevoel”, denken veel beginnende hikers. Totdat alle bomen opeens wel heel erg op elkaar beginnen te lijken en je niet meer weet welke steentjes ook alweer van jou waren. Daarom is het heel belangrijk dat je een stevige kaart meeneemt (eentje die up-to-date is) en een goed werkend kompas. Maar vergeet ondanks al die handige hulpmiddelen ook niet om af en toe je gezonde verstand te gebruiken; een weg nemen waarbij een groot bord met ‘danger’ erop staat, alleen omdat de gps dat zegt, is dus niet heel handig. Ook goed om te weten: in het hele gebied zijn wandelroutes op een duidelijke manier aangegeven, zodat zelfs de meest onervaren hiker zijn weg kan vinden.

Houd het droog
Iedereen die wel eens een wandeling van meer dan uur heeft gemaakt, weet wel hoe belangrijk het is om warm en droog te blijven tijdens het hiken. Toch kunnen we het niet genoeg benadrukken; van natte kleding is nog nooit iemand gelukkig geworden. Daarom is een goed regenpak van onmisbare waarde, je weet immers maar nooit wanneer er een wolkbreuk kan komen. Jezelf drooghouden is één ding, maar het is misschien nog belangrijker om je spullen te beschermen tegen de regen. Neem daarom kleine plastic zakjes mee waarin je bijvoorbeeld je telefoon, camera en schone sokken bewaart. Zo ben jij tegen alle weersomstandigheden beschermd.

Met z’n tweeën is leuker
Sommige mensen vinden het heerlijk om in hun eentje op pad te gaan. Eindelijk de ruimte om alleen te zijn met je gedachten, geen ruzie over de bepaling van de route en in pure rust genieten van de mooie omgeving. Voor een wandeling van een paar uurtjes is dit ook zeker een aanrader. Maar ga je een langere tocht maken, dan is het toch verstandiger om een vriend mee te nemen. Iemand die je erdoorheen kan slepen als het zwaar wordt, waarmee je de spullen kan verdelen over beide rugzakken, of gewoon iemand die je gezelschap biedt; een loopmaatje biedt vele voordelen. Eén tip: neem iemand mee die een beetje op hetzelfde niveau zit als jij.

Beloning
Na een paar uur hiken kan de vermoeidheid ineens toeslaan. Je wordt moe, hebt niks meer te zeggen tegen je wandelgenoot of je kijkt niet meer op van wéér een mooi uitzichtpunt. Hoe inspirerend de natuur vaak ook kan zijn, soms moet je gewoon even goed uitrusten. Om de moed erin te houden, is het slim om een klein beloningsmomentje voor jezelf in te lassen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat als je bij dat ene punt bent, je weer een snack mag nemen.

Wat laat je thuis?
Je kent het wel, je gaat één nachtje ergens anders slapen en je neemt spullen mee alsof je een maand op vakantie gaat. Je wilt op alles voorbereid zijn. Natuurlijk is dit zeker niet onverstandig tijdens een lange hike, maar overdrijf het niet! Hier nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je je bepakking licht en efficiënt houdt.
*Het lijkt logisch, maar een te grote tas zorgt automatisch voor een te zware bepakking. Kies daarom voor een iets kleinere tas, zodat je niet onnodig veel spullen mee kunt nemen.
*De volgende tip is waarschijnlijk meer op toepassing op de vrouwelijke dan de mannelijke hikers, maar het is geen schoonheidswedstrijd in de bergen! Je hoeft dus echt niet voor iedere dag een nieuwe (lees: schone) en flitsende outfit mee te nemen.
*Zorg voor sneldrogende, comfortabele en donkere kleding, zodat vlekken niet snel te zien zijn en je na een regenbui de volgende dag weer iets droogs aan kan trekken.

Voor routes en meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.