Vakantie in slippers van palmbladeren

Er is nu een manier gevonden om duurzame slippers te maken van palmbladeren.

Er is nu een manier gevonden om duurzame slippers te maken van palmbladeren.

Het is gedaan met de plastic wegwerpslippers. Ze zijn niet alleen milieuvervuilend, want als ze eenmaal weggegooid worden zwerven ze nog eindeloos door de oceaan, plastic is ook duur. Tjeerd Verhoeven is een Nederlandse ontwerper en hij vond dat het anders moest. Hij kwam erachter dat palmbladeren prima te gebruiken zijn als materiaal voor slipper. PalmLeer, zoals de slipper heet, wordt in India gemaakt en is betaalbaar voor de mensen die onder de 2-dollar grens leven. Daarnaast worden ze veel gebruikt in resorts, in onder andere Curaçao, Bonaire en Sint Maarten, omdat ze veel duurzamer zijn.

De Slippers
De Slippers zijn gemaakt van het blad van de Arecapalm. Het blad van de palm is van oorsprong taai, sterk en flexibel. Daarom is het erg geschikt als materiaal om op te lopen. Na bewerking blijft het soepel en sterk, als leer. De slippers worden genaaid en niet gelijmd, en zijn daarom een goed alternatief voor plastic of leren slippers.

Sociaal ondernemen
Naast het bieden van een duurzaam alternatief op de plastic slipper zit er ook een sociaal en economisch aspect aan PalmLeer. Er moet natuurlijk geld verdient worden maar Verhoeven wil mensen die meehelpen aan de productie ook een beter leven bieden. Door genoeg te betalen werken er geen kinderen in de fabriek en kunnen de 25 werknemers leven van het loon dat ze krijgen. Daarnaast is de slipper voor iedereen betaalbaar. Het is de bedoeling om in de toekomst meer kennis over te brengen naar India en daar meer producten van PalmLeer te ontwikkelen voor zowel de lokale als de westerse markt.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.