Wandelen zonder hindernissen in Zwitserland

Zwitserland doet zijn best om het iedereen naar de zin te maken.

Zwitserland doet zijn best om het iedereen naar de zin te maken.


SwitzerlandMobility, het routenetwerk voor wandel-, fiets-, mountainbike-, skate- en kanoroutes in Zwitserland, zet zijn eerste lustrum luister bij met de lancering van 57 hindernisvrije routes. Dit zijn wandelpaden die geschikt zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Dankzij dit wereldwijd unieke initiatief kunnen ook zij genieten van het landschapsschoon dat wandelland Zwitserland te bieden heeft.

De hindernisvrije paden, samen 460 kilometer lang, zijn ontwikkeld in samenwerking met experts van de gehandicaptenorganisatie Mobility International Switzerland en de wandel- en toerismeorganisaties in de betrokken gebieden. Daarbij is eveneens gelet op bereikbaarheid van begin- en eindpunt met openbaar vervoer en aanwezigheid van rolstoelvriendelijke infrastructuur. Als doelgroep gelden in eerste instantie mensen die op het gebruik van een rolstoel zijn aangewezen, maar de paden zijn natuurlijk ook geschikt voor oudere wandelaars en ouders die met een kinderwagen op pad zijn.

Routes door berg en dal
De hindernisvrije paden zijn in meerderheid in de lagere delen van Zwitserland te vinden, langs meren en rivieren, maar ook in echte bergkantons. Zelfs toppers onder de bergbestemmingen horen erbij, zoals het Matterhorndorp Zermatt en Verbier in het Wallis, Davos in Graubünden en de regio Gstaad-Saanenland in het Berner Oberland. Aan uitbreiding van het net wordt gewerkt.

Net als de bestaande wandelroutes van SwitzerlandMobility zijn de hindernisvrije paden uniform bewegwijzerd. Op de wandelborden is ter herkenning een apart rolstoelsymbool aangebracht. Op internet kun je dezelfde gedetailleerde informatie vinden als bij de gebruikelijke wandelroutes: routebeschrijving, routekaartje, hoogteligging en -profiel, lengte, wandelduur en zwaarte. Verder praktische informatie over barrièrevrije aanreis met openbaar vervoer, eventuele parkeerplaatsen voor gehandicapten en aangepast sanitair. De gratis app van SwitzerlandMobility bevat een korte beschrijving en een ingetekende routekaart.

Zwitserland Toerisme.

Zwitserland Toerisme
Postbus 17400, NL – 1001 JK Amsterdam, telefoon +31 (0)20 624 62 31, fax +31 (0)20 625 59 85, e: ingrid.klaassen@switzerland.com
Consumentenadvies: telefoon 00 800 100 200 30, telefax 00 800 100 200 31, info@myswitzerland.com, www.MySwitzerland.com 


Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.