DOORDOUWE te zien in Museum Zwolle

DOORDOUWE is een tentoonstelling van filmmaker Douwe Dijkstra.

DOORDOUWE is een tentoonstelling van filmmaker Douwe Dijkstra.

Filmmaker Douwe Dijkstra komt met een eigen tentoonstelling naar het Stedelijk Museum Zwolle. Met DOORDOUWE laat hij zijn eigen werk zien. Tijdens de tentoonstelling zie je de reis die Dijkstra als kunstenaar gemaakt heeft. De tentoonstelling bestaat uit een serie korte films die een aantal thema’s hebben zoals: ‘wat men niet ziet, die in deze indeling voorkomen, met brandweerauto’s en die geheel per ongeluk ontstaan zijn’. Je kunt de tentoonstelling in Zwolle van 3 november t/m 26 januari 2014 bekijken.

Tentoonstelling
Inhoudelijk komt Dijkstra terug bij thema’s van zijn afstudeerfilm The Washing Machine. In die animatie zapt een man in een luie stoel voor de televisie zichzelf midden in de oorlog in Irak, om vervolgens met een druk op de afstandsbediening even makkelijk in een quiz en een commercial te belanden. De bloedvlekken die hij oploopt in de oorlog worden moeiteloos weggewassen met het wasmiddel uit de reclame. Ook in zijn nieuwe werk komen oorlogen de huiskamer binnen. Arabische rebellen rijden over de koffietafel en Apache helikopters rijten met hun wieken een krant aan flarden, terwijl de lezer onverstoord verder bladert.

Wereldnieuws
Het fascineert Dijkstra hoe schokkend wereldnieuws botst met de waan van de dag. Tijdens een reis door het Midden-Oosten besefte hij hoe onmogelijk het is om een oorlogsgebied als buitenstaander te vatten. “Ik ontdekte dat ik het liever dichterbij mezelf zoek: hoe voelen wij ons hier verbonden met de wereld, hoe ver reikt ons engagement werkelijk? Het is een ernstig thema dat Dijkstra op absurdistische wijze in beeld brengt met herkenbare symbolen zoals PLO-shawltjes en pick-up trucks die direct verwijzen naar beelden uit het nieuws. Toch moet het absurd en grappig genoeg zijn om met je geest weg te kunnen drijven, stelt de kunstenaar.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.