Kies je eigen koning in Arnhem

Normaal gesproken kunnen we onze vorst niet kiezen, maar in de herfstvakantie kan dat in het Openluchtmuseum wel.

Normaal gesproken kunnen we onze vorst niet kiezen, maar nu kan dat in het Openluchtmuseum wel. Foto: Openluchtmuseum.

Een vorst is niet te kiezen, maar voor heel even maakt het Openluchtmuseum een uitzondering. In de herfstvakantie, van 12 t/m 27 oktober, kun je in Arnhem je favoriete vorst kiezen. Dit doe je tijdens het spel “Kies je Koning”. Het maakt niet uit of je stemgerechtigd bent of niet, iedereen kan meedoen en zijn eigen vorst kiezen tijdens de Maand van de Geschiedenis. Dat is niet het enige dat er te doen is. De hele maand oktober zijn meer dan 50 beschilderde ‘Koninklijke appels’ te bekijken in het museumpark. Op zaterdag 26 oktober worden ze geveild voor het prinses Margriet fonds.

Wie is favoriet?
Binnenkort start de viering en herdenking van 200 jaar Koninkrijk. Sinds 1813 hebben we zeven vorsten gehad in Nederland. Daarom staan op zeven plaatsen in het Openluchtmuseum enthousiaste onderdanen van deze koningen en koninginnen klaar om de museumbezoekers vurig te overtuigen dat hun vorst(in) de allerbeste is. Maar wat vindt ‘het volk’? Wie heeft het meest betekend voor Nederland?
Is het koning Willem I, de eerste Oranje op de troon? Willem II die zijn handtekening zette onder onze grondwet, of koningin Wilhelmina die ons – het volk – moed insprak tijdens de tweede wereldoorlog via radio Oranje. Zijn ze overtuigd, dan brengen ze hun stem uit.

Speech
Dagelijks om 16.30 uur volgt een officiële proclamatie. Wát? Dan wordt bekend gemaakt wie de koning(in) van de dag is. Om half vijf spreekt hij of zij het toegestroomde publiek – het volk – toe in het entreepaviljoen.

Koninklijke Appels
In 2012 werden 50 enorme appels door verschillende kunstenaars beschilderd in het thema: “Het Koninklijk Huis”. Op zaterdag 26 oktober om worden de appels geveild voor het Prinses Margrietfonds.
De kunstenaars lieten zich inspireren door o.a. Koninklijke familieportretten door de jaren heen. De appels verbeelden paleizen en landschappen, maar ook de persoonlijkheid van onze Koninklijke familie. De appels vormen een prachtige verbeelding van geschiedenis en toekomst van ons vorstenhuis.
De collectie Koninklijke Appels is vervaardigd op initiatief van Adri van Ee van De Beeldentuin te Garderen. De indrukwekkende appels hebben een doorsnee van een meter. De hele maand oktober worden de Koninklijke Appels tentoongesteld in het museumpark van het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Gelderse Museumdag
Het Openluchtmuseum doet in 2013 mee aan de Gelderse Museumdag op zaterdag 19 oktober. Tegen inlevering van een uitgeprinte voucher betalen kinderen (4 t/m 12 jr) 1 euro voor de toegang van het museum. Volwassenen betalen de reguliere toegangs­prijs. Zie www.geldersemuseumdag.nl

Informatie
Dagelijks geopend t/m 27 oktober 2013 van 10.00 tot 17.00 uur. De Winter in het Openluchtmuseum is van 30 nov. 2013 t/m 12 jan. 2014. Entree: € 15,30 (13+), € 10,75 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr., museumkaarthouders & vrienden v.h. Openluchtmuseum hebben vrij entree. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.