Zeldzaam aapje geboren in Kerkrade

Er is een zeldzame roodgezicht slingeraap ter wereld gekomen in GaiaZOO. Foto: GaiaZOO.

Er is een zeldzame roodgezicht slingeraap ter wereld gekomen in GaiaZOO. Foto: GaiaZOO.

De beschuit met muisjes kunnen tevoorschijn gehaald worden in GaiaZOO. Daar is namelijk op klaarlichte dag een zeldzame roodgezicht slingeraap ter wereld gekomen. Dit is bijzonder omdat  deze soort in slechts vier andere Europese dierentuinen voorkomt. Het aapje is overdag geboren, buiten op het eiland. Moeder Sophie en haar jong maken het beiden goed. Omdat de kleine zich stevig vasthoudt aan moeders lange vacht, is het nog niet duidelijk of er nu beschuit met blauwe of roze muisjes gegeten kan worden. Moeder en jong zijn zowel in het binnen- als buitenverblijf al zichtbaar voor bezoekers.

Liefdevolle moeder
In GaiaZOO leven drie volwassen vrouwelijke slingerapen, één volwassen man en één jong mannetje van drie en een half jaar oud. Op een leeftijd van vijf jaar zijn de vrouwtjes vruchtbaar. De dierverzorgers hadden al enige tijd in de gaten dat de buik van één van de vrouwtjes steeds dikker werd en wisten dus dat er een kleine op komst was. De draagtijd van slingerapen is met 7,5 maand vrij lang. Sophie is drie en een half jaar geleden voor het eerst moeder geworden van Kwatta en ook nu gedraagt ze zich wederom als een voorbeeldige en liefdevolle moeder. Ook broer Kwatta vindt de geboorte erg interessant, hij kruipt dan ook dicht tegen moeder aan om een glimp op te vangen van zijn broertje of zusje. Pasgeboren roodgezicht slingerapen hebben overigens nog geen rood maar een (bijna geheel) zwart gezicht en een verrassend kale kop. Het jong zit dicht tegen moeders borst en wordt ondersteund door haar beschermende arm. Maar de kleine aap houdt zich ook zelf al stevig vast aan moeders vacht met zijn lange vingers en tenen. De handige grijpstaart komt eveneens goed van pas in deze innige omhelzing.

Unieke geboorte
In de gezamenlijke Europese dierentuinen leven nog geen 30 roodgezicht slingerapen, verspreid over slechts vier verschillende dierentuinen. De afgelopen jaren kwamen slechts enkele van deze sociale en actieve apen in Europese dierentuinen ter wereld. De geboorte in GaiaZOO is dan ook erg belangrijk voor het Europese fokprogramma van roodgezicht slingerapen.

Bedreigde diersoort
De roodgezicht slingeraap is een zogenaamde grijpstaartaap die voorkomt in de regenwouden van Frans Guyana, Suriname en het noordelijke deel van Brazilië. De laatste decennia is hun aantal door jacht en verlies aan leefgebied met zo’n dertig procent afgenomen. De lokale bevolking jaagt op slingerapen vanwege hun vlees. Als een moeder met jong wordt geschoten, dan wordt het kleintje vaak als huisdier gehouden, of verkocht. Dit gebeurde ook bij de drie vrouwelijke slingerapen van GaiaZOO. Zij werden aanvankelijk opgevangen in een centrum in Frans Guyana. Vanwege financiële problemen kon men daar niet meer voor de dieren zorgen. Dieren die van jongs af aan zonder soortgenoten bij mensen leven, kunnen echter niet teruggeplaatst worden in de natuur. Daarom werden de drie roodgezicht slingerapen in 2006 vanuit het opvangcentrum naar GaiaZOO overgebracht.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.