Zwarte Woud regio met de meeste sterren

Duitsland heeft, na Frankrijk, de meeste culinaire onderscheidingen in Europa. Foto: FWTM Duepper

Duitsland heeft, na Frankrijk, volgens de statistieken de meeste culinaire onderscheidingen in Europa. Foto: FWTM Duepper

Als je op zoek bent naar een culinaire bestemming dan is het Zwarte Woud een idee. Dit zal je misschien verassen, maar deze vakantieregio in Duitsland heeft meer dan 370 restaurants, hotels en Gasthöfe die allemaal in 2013 onderscheiden zijn door de vijf grootste culinaire gidsen. Hiermee staat Duitsland net achter Frankrijk met de meeste adressen met de hoogste culinaire onderscheidingen in Europa. Dit jaar ontving een recordaantal van 255 Duitse koks een onderscheiding. Baden-Württemberg is daarbij de deelstaat met de meeste sterren-koks. Op zijn beurt weer is binnen deze deelstaat het Zwarte Woud de regio met de meeste sterren; in deze hoek van Duitsland stralen 28 Michelin-sterren bij 22 restaurants.

Regionale producten
Verschillende koks gebruiken uitsluitend regionale producten. In de beide natuurparken die het Zwarte Woud rijk is, hebben 90 restaurateurs zich bijvoorbeeld verenigd onder het motto „landschapszorg met mes en vork“. Ook in het Oberrheintal vormen 40 koks een vereniging om de producten van de Kaiserstuhl-regio te promoten.

Wijn
Het Zwarte Woud wordt ook wel eens dé fruitmand van Duitsland genoemd: vanwege de kersen, pruimen en aardbeien die er vandaan komen. Aan de westrand groeien dan ook de beste Duitse wijnen. Kenners prijzen de unieke smaak van de Spätburgunder, Müller-Thurgau, Ruländer/Grauburgunder, Riesling/Kingelberger, Gutedel, Weissburgunder, Silvaner, Regent, Gewürztraminer en Chardonnay. De regio Baden heeft immers als enige Duitse streek een B-klimaat, te vergelijken met dat van de  Champagne in Frankrijk.

Culinaire wandeling
Tijdens culinaire wijnwandelingen door de wijngebieden kun je hier en daar al proeven van de verschillende wijnen. Er zijn ook wandel-arrangementen met bagage-service uitgezet. De 80 kilometer lange „Markgräfli Wiiwegli“ voert je in 5 dagen door schilderachtige wijndorpjes en wijgaarden en kost 425 Euro per persoon. Het „Ortenauer Weinpfad“ is 40 kilometer langer en voor een weekarrangement betaal je ook 425 Euro.

Meer tips voor het culinaire aanbod in het Zwarte Woud vind je op de website.

 

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.