10 tips voor Engeland in 2014

Wielrenners in York maken vast hun oefenrondjes.

Wielrenners in York maken vast hun oefenrondjes.


Nog geen idee waar de zomervakantie 2014 naar toe gaat of weet je juist al zeker dat het Engeland wordt? Zeker is dat er in het nieuwe jaar in Groot-Brittannië weer een heleboel op stapel staat, van grootse sportevenementen tot aan de herdenking van literaire grootheden, en van nieuwe culturele ervaringen tot aan de opening van diverse bijzondere hotels. VisitBritain maakte onderstaand lijstje van tien tips.

1. Shakespeare 450
In 2014 is het 450 jaar geleden dat Shakespeare werd geboren, maar zijn werk spreekt ook vandaag de dag nog sterk tot de verbeelding en vooral in Groot-Brittannië. Volgend jaar is hét moment om zijn geboorteplaats Stratford-Upon-Avon te bezoeken. Hier vinden het hele jaar door speciale evenementen plaats en wordt in maart de Shakespeare Week ter ere van hem gevierd. In Londen, waar Shakespeare’s Globe Theatre staat, opent in januari een gloednieuw theater. Dit theater, het Sam Wanamaker Playhouse, vernoemd naar de Amerikaanse oprichter van het Globe Theatre, zal sfeervol verlicht worden door kaarsen. Precies zoals Shakespeare zijn stukken ook uitgevoerd zou willen hebben. Er staan al diverse toneelstukken, concerten en een opera gepland. In de Globe start het toneelstuk Hamlet, dat de komende twee jaar in elk land ter wereld zal worden uitgevoerd. Het project met de naam Hamlet Globe to Globe begint op Shakespeare’s geboortedag en eindigt op 23 april 2016, de 400e gedenkdag van zijn sterfdag. http://shakespeare.org.uk en www.shakespearesglobe.com

2. Tour de France – le Grand Départ in Yorkshire
Het startsein van de allerbelangrijkste wielerwedstrijd ter wereld, de Tour de France, vindt traditioneel vaak buiten Frankrijk plaats en de eer om als locatie te dienen voor de Grand Départ is felbegeerd. Komend jaar is die eer aan Yorkshire gegund. Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, vatte zijn keuze voor Yorkshire als volgt samen: “Het wordt een pittige start in een uitzonderlijk landschap.” Hoewel het voor de deelnemers afmattend zal zijn, hebben de fans en toeschouwers het geluk een van de mooiste stukjes van Groot-Brittannië te kunnen verkennen. Hier bevinden zich twee nationale parken – de Yorkshire Dales en de North York Moors – waar zich na elke bocht een schilderachtig plaatje ontvouwt. 2014 is een perfect moment om kennis te maken met dit gebied, dat bekendstaat om zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden en geweldige accommodaties, van kamperen tot aan luxe landhuishotels. Behalve Yorkshire loopt de Tour ook door de universiteitsstad Cambridge, om vervolgens Londen en zijn beroemde plekken aan te doen. www.yorkshire.com.

3. Sport in Schotland
Glasgow, waar in juli de 2014 Commonwealth Games plaatsvinden, is volgens het Britse verkeersbureau ‘nog nooit zo levendig en dynamisch geweest, en staat te trappelen om dit aan de wereld te tonen’. Een aantal nieuwe evenementenlocaties hebben het East End nieuw leven ingeblazen, en de culturele agenda staat bol van de kunst en muziek in deze stad – van doedelzakken tot aan dansclubs. Glasgow is per slot van rekening een werelderfgoedstad van de muziek. Daar komt nog bij dat de tickets voor de Commonwealth Games al vanaf £15 te verkrijgen zijn. Het is ook een prima kans om andere delen van Schotland te verkennen. Al met een uurtje rijden vanaf Glasgow zijn toeristen in het serene nationaal park Loch Lomond and the Trossachs, uitstekend voor een dagtochtje of misschien zelfs een paar dagen midden in de natuur. www.peoplemakeglasgow.com, www.glasgow2014.com.

En in september draait het allemaal om golf, want de Ryder Cup zal in het legendarische Gleneagles in Perthshire worden gehouden. Dat is een hele gebeurtenis, want het is voor Gleneagles de eerste Ryder Cup en het is pas de tweede keer dat dit toernooi in Schotland plaatsvindt. Maar Schotland is de bakermat van de golfsport, en dus is 2014 een goed moment te laten om zelf wat spectaculaire banen uit te zoeken om de slag te verbeteren. Tot 4 weken vóór het evenement kan dat ook op de PGA Centenary Course van Gleneagles, precies op de plek waar het toernooi wordt gehouden. Volgend jaar viert Gleneagles ook zijn 90-jarig bestaan met een heel programma van evenementen.

4. Homecoming Scotland
In het kader van Homecoming Scotland vindt het hele jaar door een hele reeks evenementen plaats ter ere van Schotland. Volgend jaar vormen ze een aanvulling op de twee eerder genoemde sportevenementen – de Ryder Cup en de Commonwealth Games – waardoor 2014 hét jaar wordt dat Schotland de hele wereld welkom heet. Heel Schotland doet mee en er zijn honderden evenementen in heel Schotland gepland. Naast nieuwe evenementen komen er ook spannende aanvullingen op de bestaande festivals, zoals Hogmanay, het Edinburgh Festival en het Spirit of Speyside Whisky Festival. De vijf thema’s die bij Homecoming uitgebreid aan bod komen zijn: eten en drinken, activiteit, creativiteit, natuur en het Schotse erfgoed. Verwacht wordt dat Homecoming 2014 zo’n £44 miljoen aan de Schotse economie zal bijdragen.

5. Heropening van het Queen Elizabeth Olympic Park
In de zomer van vorig jaar heeft de hele wereld ermee kunnen kennismaken, ofwel in eigen persoon of door het volgen van de Olympische en Paralympische Spelen op tv: het Olympic Park in Londen. Met markante ontwerpen als het Olympisch Stadion met zijn driehoeken, het futuristische Aquatics Centre met zijn golvende dak en de kronkelende, vuurrode ArcelorMittal Orbit. Volgend jaar wordt het Olympic Park omgedoopt en onder zijn nieuwe naam, het Queen Elizabeth Olympic Park en in een nieuwe hoedanigheid weer volledig opengesteld voor het publiek. Vanaf het voorjaar zal er een heel scala aan attracties zijn. Zo kunt u in het stadion bijvoorbeeld genieten van concerten, zelf een paar rondjes fietsen in de Velodrome of een paar baantjes trekken in het Aquatics Centre. Dankzij de Olympische Spelen van 2012 heeft Oost-Londen een metamorfose ondergaan. Het is een levendige wijk geworden, met bijzondere, zelfstandige winkels, trendy cafés en restaurants, plus een gigantisch winkelcentrum, Westfield Stratford City, het grootste winkelcentrum van Europa. http://queenelizabetholympicpark.co.uk

6. Herdenking van de Eerste Wereldoorlog
In 2014 is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak en dit feit zal in veel landen, ook in Groot-Brittannië worden herdacht. De Imperial War Museums (IWM) zullen centraal staan in de Britse herdenkingstentoonstellingen en -activiteiten. Veel mensen weten niet dat deze musea al ontstonden in 1917, toen de oorlog nog gaande was, met als doel ervoor te zorgen dat toekomstige generaties de oorzaken en gevolgen van de oorlog zouden begrijpen. Het Imperial War Museum in Londen is momenteel voor grootschalige renovatiewerkzaamheden gesloten, maar gaat volgend jaar weer open met nieuwe, innovatieve zalen vol bijzondere collecties over de Eerste Wereldoorlog. Ook in het Imperial War Museum North in Manchester zal een interessante tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog openen. Vanaf februari is in Blenheim Palace in Oxfordshire houdt een tentoonstelling te zien. www.iwm.org.uk, www.1914.org

7. Dylan Thomas 100
In 2014 is er nog iets dat 100 jaar geleden gebeurde: de geboorte van Dylan Thomas. Deze Welshe schrijver en dichter, vooral beroemd geworden door Under Milk Wood en gedichten zoals Do not go gentle into that good night, heeft over de hele wereld veel invloed gehad. In heel 2014 wordt zijn leven en werk geëerd met een programma vol evenementen overal in Wales. Van Swansea, waar Thomas werd geboren en in het mooie badplaatsje Laugharne in het zuidwesten van Wales, waar hij lange tijd woonde. Het Laugharne Literary Festival organiseert The Dylan Weekends, verspreid over 2014, te beginnen met optredens van o.a. zangeres Patti Smith en dichter Simon Armitage in april. In maart wordt Under Milk Wood in een combinatie van film en theater door het National Theatre Wales getoond, terwijl het vanaf april als opera door Wales zal toeren. The Dylan Odyssey wordt een reeks literaire toeristische evenementen en activiteiten op plekken die Dylan Thomas inspireerden. Ze vinden van mei tot september plaats in Wales, Oxford en ook New York (waar Dylan in 1953 overleed). En vanaf 27 oktober is het Dylan Thomas Festival twee weken lang het hoogtepunt van de festiviteiten dat jaar. http://dylanthomas100.org

8. Glyndebourne en Henley Royal Regatta
In 2014 zijn er ook twee evenementen die dat jaar tot een goed moment maken om zelf het Britse zomerseizoen te beleven, namelijk het 80-jarig bestaan van het operafestival Glyndebourne in Sussex (van mei tot augustus), en het 175-jarig bestaan van de roeiwedstrijd de Henley Royal Regatta (juli). Behalve het feit dat beide evenementen het neusje van de zalm bieden, het ene op muziekgebied en het andere op sportgebied, zijn Glyndebourne en Henley allebei uitstekende gelegenheden om naar andere mensen te kijken en flink uitgedost te flaneren. Die kleding! Britser kan het haast niet en dat geldt ook voor de zeer uitgebreide picknicks. Glyndebourne heeft een heel indrukwekkend programma in dit feestjaar, met nieuwe en terugkerende voorstellingen op de agenda waar de echte operaliefhebber helemaal van in de wolken zal zijn. Er komt ook een speciaal Under 30s-programma, dat bedoeld is om jongeren enthousiast voor opera te maken, en waarvoor tickets £30 kosten. http://glyndebourne.com/, www.hrr.co.uk/

9. Accommodatie trends
Eind 2013 was een trend te zien in de opening van zogenoemde designer hotels, zoals het London EDITION Hotel en het Ace Hotel in Shoreditch. En wat zal de trend in 2014 zijn? Het ziet ernaar uit dat ‘value for money’ een grote prioriteit heeft, en dan in combinatie met geavanceerde technologie. In de herfst van volgend jaar wordt op vijf Londense locaties het innovatieve “hub”-concept van Premier Inn gestart, waarbij gasten met hun smartphone bijvoorbeeld in en uit kunnen checken en de kamertemperatuur kunnen regelen. Een kamer met deze faciliteit zal bovendien 30% voordeliger zijn dan andere Premier Inn kamers. Elders belooft het nieuwe Aloft Hotel in Liverpool betaalbare en technologisch geavanceerde accommodatie te bieden. Daar worden de gasten ook gestimuleerd om via sociale media een link te leggen met andere gasten.

10. Cultuur van de bovenste plank
Cultuur is een van belangrijkste sterke punten van Groot-Brittannië en met het aanbod van tentoonstellingen, theater, musicals en films is 2014 daar geen uitzondering op. Aan het begin van dat jaar is in de National Portrait Gallery in Londen Bailey’s Stardust te zien. Deze opvallende tentoonstelling van het werk van fotograaf David Bailey bevat o.a. een nooit eerder getoond portret van Kate Moss, talloze foto’s van beroemde en getalenteerde sterren evenals vele tijdens zijn reizen genomen beelden. In het theater brengt de nieuwe musical I Can’t Sing! vanaf maart de X Factor tot leven, terwijl Sam Mendes aan het begin van het jaar King Lear in het National Theatre regisseert. De laatste tijd zijn er in Groot-Brittannië veel succesvolle films opgenomen, en volgend jaar schittert het land ook weer op het witte doek in Paddington – zo’n beetje ieders favoriete pratende teddybeer – en Macbeth, waarin de Schotse kastelen en landschappen net zo groots worden verbeeld als het drama zelf.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.