De 8 meest bijzondere landingsbanen

Naar welke bestemming bent u onderweg?

Naar welke bestemming bent u onderweg?


Vliegen is een van de meest veilige manieren van reizen, desalniettemin is het opstijgen en landen van zo’n toestel het gevaarlijkste gedeelte van de vlucht. Helemaal in ogenschouw genomen dat er bijzondere omstandigheden kunnen zijn, zoals moeilijke aanvliegroutes of extreme landingsbanen. EUclaim zocht voor Elkedagvakantie.nl uit wat de acht meest bijzondere landingsbanen ter wereld zijn. Heeft u deze vliegvelden weleens bezocht?

Klik op de naam om een foto van de bewuste baan te zien.

1. Princess Juliana Airport – Sint-Maarten

Voor veel Nederlanders is dit plaatje wel herkenbaar, de bizarre aantocht van vliegtuigen vlak boven de hoofden van strandgangers. Het vliegveld van Sint-Maarten is gebouwd op een vlakke strook tussen de hotels en resorts. Een bijzondere attractie is het zeker!

2. Courchevel Airport – Frankrijk

Gelegen op 2000 meter hoogte in de Franse Alpen ligt het vliegveld van Courchevel. De 525 meter korte landingsbaan ligt niet alleen hoog in de bergen, maar het is ook nog eens gebouwd op een helling van 18,5%. Wellicht herkent u dit idyllische plaatje uit de openingsscène van de James Bond film Golden Eye.

3. Gibraltar Airport – Gibraltar

In eerste instantie denkt u wellicht dat deze mensen staan te wachten op een openstaande brug. Niets is minder waar, de auto’s, motoren, voetgangers en fietsers staan te wachten op een passerend vliegtuig. De landingsbaan van Gibraltar heeft een kruisende weg met een stoplicht en slagboom. Bizar nietwaar?

4. Lukla Airport – Nepal

Met slecht weer wordt hier niet gevlogen. Het Lukla Airport in Nepal ligt op 2.860 meter en de landingsbaan ligt op een hellingspercentage van 12 procent. Wie last van hoogtevrees heeft kan beter niet in de buurt van het einde van de landingsbaan komen, na de landingsbaan volgt namelijk een afgrond van maar liefst 700 meter diep.

5. Gustaf III Airport – St. Barthelemy

In het kleine dorpje Saint-Jean ligt het vliegveld Gustaf III. Het gevaarlijke aan dit vliegveld zit in de aanvliegroutes voor de landing. Piloten moeten namelijk zeer laag over een heuvel vliegen om de landingsbaan te benaderen. Automobilisten op deze heuvel schrikken zich rot wanneer er een vliegtuig overvliegt. Bij benadering van de andere landingsbaan (nummer 28) vliegt de kist juist weer zeer laag over een strand.

6. Juancho E. Yrausquin Airport – Saba

De landingsbaan van Juancho E. Yrausquin ligt er prachtig bij, maar benadering van dit vliegveld is niet zonder risico. De baan is slechts 400 meter lang en daarmee de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. Daarnaast is het ook nog een omringt door rotsen en kolkend water.

7. Barra International Airport – Barra

Op het Schotse eiland Barra ligt een vliegveld dat enkel bereikbaar is bij laagwater. De landingsbaan is namelijk gecreëerd op het zand nabij de zee. Bij vloed worden de banen simpelweg blank gelegd door het water. Goed timen is dus erg belangrijk op Barra.

8. Madeira Airport – Portugal

Oorspronkelijk was deze landingsbaan een stuk korter, maar in het jaar 2000 is deze verlengd. Wat opvallend is, is het feit dat een groot gedeelte van de verlenging is gebouwd op palen boven het water. Dit zorgt in ieder geval voor een indrukwekkend gezicht.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.