Ga terug in de tijd in Futureland

Tijdens de tentoonstelling 'Beleef het verleden' in Futureland ga je even terug in de tijd en krijg je een rondleiding van bewoner Jantse.

Tijdens de tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ in Futureland ga je even terug in de tijd en krijg je een rondleiding van bewoner Jantse.

Binnenkort kun je in een ‘tijdmachine’ stappen en terug gaan naar de middensteentijd. Tijdens het aanleggen van de Maasvlakte 2 werden namelijk veel overblijfselen gevonden van dieren en mensen die in voorbije tijden in dit gebied leefden. In FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2, kun je dit allemaal bekijken in de tentoonstelling ‘Beleef het verleden’. Tijdens het themaweekend op 23 en 24 november vindt de aftrap van deze expositie plaats. Tijdens de tentoonstelling zie je onder andere een jager-verzamelaar in z’n jachtkamp, gebaseerd op het kamp gevonden bij opgravingen onder water in de haven. Ook kunnen bezoekers op de foto met een levensechte babymammoet. Archeologen en paleontologen die meewerkten aan de onderzoeken en opgravingen op Maasvlakte 2 geven lezingen. De tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ duurt tot 6 maart 2014.

Middensteentijd
Rondtrekkende jagers en verzamelaars woonden zo’n 9.000 jaar geleden in kleine groepjes op hoger gelegen duinen in de rivierdelta van de Maas en de Rijn. Veilig voor de vele overstromingen waren de duintoppen een uitstekende uitvalsbasis om voedsel te zoeken. Archeologen en paleontologen vonden het bewijs hiervoor op 18 meter diepte in het Yangtzekanaal dat toegang biedt tot Maasvlakte 2. Stukjes bot, vuursteen, houtskool en resten van eetbare planten lagen geduldig in de havenbodem te wachten op hun ontdekking. Deze unieke vondsten, gedaan tijdens de aanleg van Maasvlakte 2, geven nieuwe inzichten in het leven van onze voorouders.

Themaweekend ‘Beleef het verleden’
Op zaterdag 23 en zondag 24 november vertellen wetenschappers alles over landschappen en bewoners van de Noordzeebodem uit de tijd voordat de zee er bezit van nam. De lezing start op zaterdag en zondag om 13:00 uur en duurt tot 14:00 uur. Toegangsbewijzen zijn tijdens het themaweekend gratis af te halen. Reserveren voor de lezingen is niet mogelijk. Op zondag 24 november geeft kunstenaar en prehistoriespecialist Remie Bakker vanaf 13.00 uur kleiworkshops waarbij jong en oud mammoeten leren kleien.

Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ toont tot 6 maart 2014 een selectie van bijzondere vondsten die tijdens de aanleg van Maasvlakte 2, boven water zijn gekomen. De expositie toont fossiele botten en schelpen, maar ook kiezen en tanden van grote en kleine dieren. Sommigen leefden hier 100.000 jaar geleden toen er een warmer klimaat heerste. Andere dieren leefden hier gedurende en na de laatste ijstijd. Kom bijvoorbeeld babymammoet Jane aaien of loop onder een reuzenhert door. Een film die gebruik maakt van augmented reality neemt de bezoeker mee naar de middensteentijd. Ervaren hoe groot sommige dieren waren die eens leefden op wat nu de bodem van de Noordzee is, was nog nooit zo eenvoudig. Bewoner Jantse (John Buisman) verzorgt een komische en leerzame rondleiding in 3D. Je ziet een mammoet rondscharrelen op zoek naar haar kroost.

Combineer je bezoek
Aansluitend op de lezingen op zaterdag 23 en zondag 24 november, kunnen bezoekers Maasvlakte 2 van dichtbij bekijken en een rondrit maken met FutureLand Express XL (€ 5,75 p.p.). De lezingen zijn te combineren met de rondrit van 14:00. Een rondrit duurt ongeveer een uur en een ervaren voorlichter geeft toelichting op wat buiten allemaal te zien is.

Reserveren kan via de website, hier vind je ook weer informatie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.