Ideale tussenstop in Frankrijk

De streek Alsace leent zich goed voor een tussenstop naar het Zuiden. Zo kun je er wijnproeven en dorpjes bezoeken.

De streek Alsace leent zich goed voor een tussenstop naar het Zuiden. Zo kun je er wijnproeven en dorpjes bezoeken.

Als je op weg bent naar Zuid-Frankrijk, Spanje of Italie, dan kun je in een keer doorrijden. Je kunt ook op vakantie gaan met het motto ‘Onderweg is het ook mooi’ en onderweg tussenstops inplannen. Een van de regio’s die zich daar graag voor aanmeldt is de Alsace. Deze streek ligt ongeveer zes uur rijden van Nederland en heeft na Perpignan de meeste zonne-uren van Frankrijk. Dichtbij huis, maar een compleet andere wereld. Je vindt er kleurrijke dorpjes, wijnroutes en lokale specialiteiten.

Dorpjes bezoeken
Een wandeling door de Elzasser dorpen leidt je langs ambachtelijke slagers, warme bakkers en wijnwinkels, waar altijd iets te proeven valt. Leuke dorpjes om te bezoeken zijn o.a. Eguisheim, onlangs uitgeroepen tot het meest favoriete dorp van de Fransen, Ribeauvillé, Mittelbergheim en Wangen. De wijnhoofdstad Colmar is ook zeker de moeite waard met schilderachtige oude wijken zoals Petite Venise, vele vakwerkhuizen, een overdekte markt, grachten en bloemen.

Wijnproeven
De wijngaarden van de Alsace beginnen iets ten westen van Straatsburg bij Marlenheim. De smalle, langgerekte wijnstreek eindigt ongeveer 120 kilometer zuidelijker, voorbij de stad Colmar. Het wijngebied ligt ingeklemd tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. Het is dankzij deze rivier dat dit 12.500 hectare grote gebied uiterst vruchtbaar is. In combinatie met de beste bodemsoort zorgt dit voor mooie wijnen. 90% van de Alsacewijnen is wit, de keus is enorm. De Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc en Pinot Gris komen het meeste voor. Voor rode wijn wordt de pinot noir gebruikt.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.