Kapot zakhorloge topstuk expositie

Dit kapotte zakhorloge is een van de topstukken van de expositie 'Met dank aan'.

Dit kapotte zakhorloge is een van de topstukken van de expositie ‘Met dank aan’.

Een kapot zakhorloge, daar zijn er heel veel van en ze zijn niet bijzonder waardevol. Toch is het Maritiem Museum Rotterdam erg blij met de particuliere schenking. De collectie van het museum, die behoort tot de top van de wereld, bestaat grotendeels dankzij schenkingen en financiële steun van particulieren, bedrijven en fondsen. Dankzij hen kan het museum met grote, kleine, dure of op het eerste gezicht waardeloze objecten, unieke verhalen vertellen over de maritieme wereld. Daarom is het zakhorloge een van de topstukken in de expositie ‘Met dank aan’ die vanaf zaterdag 30 november te zien is in het museum.

Door bezoekers
Bezoekers bewonderen in de tentoonstelling parels uit de collectie, maken kennis met soms onverwachte schenkers en ontdekken wat elke gift zo waardevol maakt voor de gever en de ontvanger. De allereerste schenkingen in 1851 door Prins Hendrik ‘de zeevaarder’, vormde de basis van het Maritiem Museum Rotterdam. Sinds die tijd is de collectie gegroeid tot meer dan 500.000 objecten, van beroemde schilderijen en eeuwenoude scheepsmodellen tot zeldzame scheepsdagboeken en unieke zeekaarten. Algemeen Directeur Frits Loomeijer: “Onze collectie is er dus niet alleen vóór de bezoeker, maar voor een heel groot gedeelte ook dóór de bezoeker. Wij zijn daar zeer dankbaar voor en willen dat met deze tentoonstelling laten zien”.

Kapot zakhorloge
Bij schenkers denk je al gauw aan bedrijven of aan particulieren met een groot vermogen die het museum een warm hart toedragen, maar veel vaker zijn het mensen met spullen die niet per definitie duur zijn, maar zeer waardevol vanwege hun verhaal. Zo schonk de familie Rotgans het museum een zakhorloge dat gedragen werd tijdens het blussen van de Statendam (III) in 1940. Vijandige kogels raakte het horloge en de heer Rotgans, waardoor hij om het leven kwam. Het horloge is niets meer waard, maar historisch is het een symbool voor het bombardement op Rotterdam en het uitbranden van het beroemde passagiersschip Statendam. Een ander voorbeeld is een reddingsvest dat geschonken werd door de geëmotioneerde kapitein van een tanker die talloze passagiers van het gezonken cruiseschip ‘Achille Lauro’ redde. Dit vest, met handtekeningen van bemanningsleden en geredde passagiers, herinnert aan deze ramp in 1994.

Lezing op 12 december
Op donderdag 12 december organiseert het Maritiem Museum om 20.00 uur een lezing over het belang van een collectie voor een museum, die van het Maritiem Museum in het bijzonder en de rol van schenkingen. Sprekers zijn Hugo Bongers, oud-secretaris van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en oud zakelijk directeur van o.a. het Stedelijk Museum en Museum Boijmans van Beuningen en Henk Dessens, directeur Collecties van Het Scheepvaartmuseum en oud-conservator van ons museum. Aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl of 010 413 26 80, entree € 7,50 (Vrienden gratis).

Met dank aan’ is te zien tot en met 15 juni 2014. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.