Luik verandert in een kerstdorp

Elk jaar in december verandert Luik in een waar kerstdorp. Foto: Mfred Dodet FTPL.

Elk jaar in december verandert Luik in een waar kerstdorp. Foto: Mfred Dodet FTPL.

Luik is het hele jaar door een gewone stad, behalve van 29 november tot 30 december 2013. Dan verandert de stad in een waar kerstdorp. Het is ooit begonnen als een traditionele kerstmarkt, maar is inmiddels uitgegroeid tot een heel dorp met een eigen dorpsraad. Het is dan ook meteen de grootste en oudste kerstmarkt van België. Naast de winterse activiteiten in de stad, biedt de provincie Luik met 900 km langlauf loïpen, diverse ski- en snowboardpistes, zes rodelbanen en mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen, een kans om op wintersport te gaan dichtbij huis.

Kerstmarkt
De kerstmarkt Luik is volgens de organisatie een bijzonder iets. Niet voor niets vinden anderhalf miljoen bezoekers hun weg naar Luik. Vijf weken lang is de stad in kerstsfeer. Alle etalages zijn feestelijk versierd en de straten, chalets en historische gebouwen sprookjesachtig verlicht. In het hele kerstdorp treden verschillende kerstkoren op. De kerstmarkt in Luik is één van de grootste en oudste kerstmarkten in België en vindt op twee pleinen plaats; Place de Marché en Place Saint-Lambert. Daarnaast wagen bezoekers een rondje op de ijsbaan op de Place de la Cathédrale, bekijken de stad vanuit het reuzenrad of gaan rodelen op de bijna tien meter hoge rodelbaan op Place Saint-Lambert.

Shoppen
Wie op zoek is naar een origineel cadeau of kerstversiering kan bij een van 200 houten chalets een cadeau vinden; van ambachtelijke typisch Waalse artikelen en kleding tot sieraden en kerstdecoraties. Ook genieten gasten van allerlei heerlijke versnaperingen zoals marsepein, worsten, Glühwein, speciaal kerstbier of het streekdrankje Peket, gemaakt van de jeneverbes en verkrijgbaar in wel 150 varianten, van vruchten en munt tot chocolade en rode peper.

Wintersport in de provincie Luik
Wintersport in de Ardennen is voor veel mensen ideaal. Op slechts een uurtje vanaf Maastricht staan gasten al op de lange latten. De Ardennen zijn vooral geschikt voor de liefhebbers van langlaufen. Bekende langlaufgebieden zijn de Botrange, Rocherath, Butgenbach en Losheimergraben. Om te skiën bezoeken gasten Ovifat, Mont des Brumes of Valle de Wanne. Skiën in Ovifat, bij de stad Robertville, is mogelijk tot 615 meter, het gebied heeft drie sleepliften en de langste afdaling is 600 meter. Mont des Brumes is gelegen tussen Francorshamps en La Gleize. Hier skiën gasten op een hoogte van 530 meter en heeft vier liften voor wintersporters. In de buurt van Stavelot ligt Valle de Wanne, een van de natuurlijke skipistes in de Belgische Ardennen. Er is een pisterestaurant dat de mogelijkheid biedt voor materiaalhuur. Voor meer informatie ga je naar de website.

Voor meer informatie over het kerstdorp Luik ga je hier heen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.