Panama trots op 5 miljoen hectare natuur


Panama beschermt haar flora en fauna en is er trots op. Ongeveer 5 miljoen hectare, ruim 25% van het land, is nationaal park. Marineparken, jungle in de stad en zelfs woestijn: Panama heeft het allemaal. Het land telt 220 zoogdiersoorten en 354 reptielen- en amfibieën-, waarvan 125 soorten alléén in Panama voorkomen. Ook zijn er 954 geregistreerde vogelsoorten en 10.000 plantensoorten. Speciaal voor natuurliefhebbers zijn hieronder bijzondere bekende en minder bekende parken uitgelicht.

Darién National Park: vogelparadijs
Darién National Park is één van de grootste nationale parken van Panama, UNESCO Werelderfgoed én een biosfeerreservaat. Darién is een dicht tropisch regenwoud dat te voet kan worden ontdekt of via de waterweg. Er leven veel zeldzame vogels, zoals de harpij. Cana Valley is het huis van allerlei soorten ara’s en papegaaien en een must-see voor vogelspotters. Het park ligt op ongeveer 325 kilometer van Panama City.

La Amistad International Park: bio-divers
Op 500 kilometer van Panama City, op de grens van Panama en Costa Rica, ligt La Amistad National Park. Het park is uitgeroepen tot werelderfgoed en kent een enorme biodiversiteit. Zowel de harpij als de bijzondere quetzal vogel zijn er te spotten. La Amistad wordt bewoond door drie inheemse indianenstammen en is te bezoeken via Cerra Punta, Changuinola en Bocas del Toro.

Coiba Island National Parkwalvissen en papegaaien
Coiba Island National Park ligt op 10 uur rijden of varen van Panama City, in de Golf van Chiriquí. Het marinepark heeft een kustecosysteem, met ongeveer 240 kilometer aan kustlijn. De rijke wateren zitten vol marlijn en tonijn en twee seizoenen per jaar wordt Coiba Island bezocht door honderden walvissen en dolfijnen. Ook is dit nationale park de enige plek in Panama waar de rode ara in het wild te spotten is.

Sarigue National Park: woestijn
Sariqua National Park ligt aan de kust van de Golf van Parita, in de provincie Herrera. Het park bestaat uit drie zones: woestijn, zee en gefragmenteerde aarde. Het park bezit overblijfselen van een precolumbiaans indianendorp. Vanwege het zoutproces van de aarde, is een woestijnomgeving ontstaan in het nationale park met unieke eigenschappen voor dit deel van de Amerikaanse tropen.

Bastimentos Island National Park: eilandenarchipel
Bastimentos Island National Park ligt in de Bocas del Toro Archipel en bestrijkt zowel land als zee. Er zijn stranden, mangrovebossen en koraalriffen. Cayo Zapatillas is een bekende duikspot en zeeschildpadden nestelen op het Playa Larga strand van april tot oktober. Bocas del Toro is bereikbaar vanuit Panama City per vliegtuig (1 uur) of over de weg of per veerboot (14 uur).

Barú Volcano National Park: hoogste punt
Op 500 kilometer van Panama City in de provincie Chiriquí ligt Barú Volcano National Park. Stralend middelpunt is de Barú vulkaan. De hoogste piek van deze slapende gigant pronkt op 3.475 meter boven zeeniveau en is ook meteen het hoogste punt van Panama. Op een heldere dag zie je vanaf de top zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Op de helling  en rondom de vulkaan liggen dichte nevelwouden. Het park staat bekend om haar prachtige wandelpaden en koffieplantages.

Soberania National Park: dierenovervloed
In Soberania National Park op slechts 25 kilometer van Panama City, ligt ‘Pipeline Road’: dé place-to-be voor vogelspotters. Het park ligt aan de oever van het Panama kanaal en is populair vanwege de ‘Sendero Las Cruces’: een geplaveid pad, aangelegd door de Spanjaarden voor het vervoer van Peruaans goud (met ezels) naar Spanje. Het park heeft een overvloed aan dieren, zoals luiaards en brulapen, en een weelderige tropische vegetatie.

Metropolitan National Park: stadsjungle
Metropolitan National Park is een heel bijzonder park, want het ligt binnen de stadgrenzen van Panama City en aan het Panama kanaal. Er zijn wandelpaden en een educatief bezoekerscentrumcentrum. Vanaf uitkijkpunt ‘Cerro Mono Titi’ heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Panama City, het kanaal, de haven van Balboa en het naastgelegen Camino de Cruces National park.

Van en naar Panama 
KLM vliegt zeven keer per week rechtstreeks naar Panama City, binnen 11 uur. Diverse luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld Delta, United en Continental Airlines) vliegen op Panama City met één overstap.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.