Pappa, wat zijn die zwarte schijfjes?

Een van de psychedelische posters die te zien zijn bij de beurs.

Een van de psychedelische posters die te zien zijn bij de beurs.


In deze tijd van Spotify en Mp3-downloads blijken er nog steeds mensen enorm verzot op glimmende metalen schijfjes of de nog oudere zwarte variant van vinyl. Op 23 en 24 november 2013 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de veertigste editie van Mega Platen en CD beurs plaats. Een evenement dat in de afgelopen jaren internationale naam en faam heeft verworven als dé plek voor de meest uitgebreide vinylcollecties, exposities, boekpresentaties en signeersessies. Ook biedt de beurs het grootste muziekaanbod ter wereld en kunnen bezoekers muzikanten tegenkomen die op zoek zijn naar hun eigen originele platen. De Mega Platen en CD beurs verwelkomt diverse prominenten uit de muziekwereld voor exposities en boekpresentaties.

Psychedelische posters
De Mega Platen en CD beurs verwelkomt dit najaar de Britse kunstenaar Nigel Waymouth. Hij is bekend vanwege zijn psychedelische posters uit de jaren zestig, die zijn opgenomen in de vaste collectie van het Londense Victoria and Albert Museum. Een greep uit deze originele collectie wordt getoond op de beurs. Tevens ontwierp Waymouth samen met zijn toenmalige vriendin kleding voor bands als de Beatles, de Stones en de Who maar ook voor modellen als Twiggy. Op zaterdag zal hij geïnterviewd worden door Jan Vollaard, muziekjournalist bij o.a. NRC Handelsblad, over zijn rol in de muziekscene van de jaren zestig. De mobiele drukkerij, The Blackbox 1, zal een live demonstratie zeefdrukken geven naar een ontwerp van Waymouth, de unieke zeefdruk is te koop tijdens de beurs.

Record Industry Haarlem, de grootste vinylfabrikant van Europa, viert het vijftienjarig jubileum met onder andere een demonstratie vinyl ‘snijden’. Daarnaast is er een boekpresentatie van Passion for Vinyl, dat speciaal voor het jubileum is geschreven door muziekjournalist Robert Haagsma. Naast veel interviews bevat het boek een vinyl single van Jacco Gardner en de Amerikaanse vinylgoeroe Michael Fremer is als special guest aanwezig om zijn visie over vinyl te verkondigen. De Limburgse kunstenaar Henk Zielman presenteert zijn werken onder de naam RecordArt. Platen worden door hem gesmeed, gepolijst en geschilderd tot een waar kunstobject. Het kunstwerk bevat bovendien een duidelijke referentie naar de titel of track van de betreffende plaat.

Beknopt overzicht van wat te verwachten tijdens deze beurs:

  • Platenlabel Centertainment brengt nieuwe producties uit van de rockbands Tee-Set, Normaal, Drama, Mayfly en The Dream met diverse gastoptredens en signeersessies met alle bands.
  • Constant Meijers signeert beide dagen zijn nieuwe boek Forever Young over Neil Young.
  • Marcel Visser en Arno Konings signeren hun nieuwe naslagwerk over de Amerikaanse zanger George Clinton.Daarnaast lanceert Konings zijn nieuwste werk over de funkzanger Sly Stone. De boeken bevatten een geschreven bijdrage van beide artiesten alsmede een herpersing van Sly’s eerste single.
  • Peter Sijnke en Marcel Koopmans signeren het boek Kralingen Holland Pop Festival 1970 met diverse gastoptredens.
  • Publicist Vic van de Reijt signeert het Groot 45-Toerenboek, al van de Reijt’s muziekpublicaties bijeen.
  • Op zondag vindt de muzikale popquiz van Three Imaginary Boys plaats. Een ludieke quiz met veel leuke prijzen.
  • Optreden en plaatpresentaties van oa Wooden Saints & Lodewijk van der Linden op zaterdag, Joep Pelt en Basil treden zondag op.

Informatie:
– Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6 te Utrecht.
– Zaterdag 23 november (9.00 tot 17.00 uur) en op zondag 24 november (10.00 tot 17.00 uur).
– Meer informatie, voorverkoop, korting, filmbeelden en aanvangstijden: www.recordplanet.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.