Afrikaanse wens safaripark vervuld

Nijlpaarden en krokodillen worden de nieuwe bewoners van Safaripark Beekse Bergen.

Nijlpaarden en krokodillen worden de nieuwe bewoners van Safaripark Beekse Bergen.

In 2014 ziet Safaripark Beekse Bergen een wens in vervulling gaan. Het krijgt namelijke Afrikaanse krokodillen en nijlpaarden. Inmiddels is er begonnen met de bouw van een verblijf voor nieuwe dieren. Medio 2014 kun je deze Afrikaanse dieren zelf bekijken. Ze zijn dan te zien via de wandelsafari. De verblijven worden zo ingericht dat de dieren goed zichtbaar zijn voor het publiek en tegelijkertijd op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen leven. De nijlpaarden en krokodillen vormen een goede aanvulling op de andere Afrikaanse dieren, zoals de olifant, giraf en leeuw die al te zien zijn in Safaripark Beekse Bergen.

Nijlpaarden
Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is de grootste en algemeenste soort uit de familie der nijlpaarden (Hippopotamidae). Ze zijn het op twee na grootste dier van Afrika, toch behoren ze niet tot de ‘Big-Five’. Met de komst van het nijlpaard heeft Safaripark Beekse Bergen niet alleen de ‘Big-Five’, maar ook de drie grootste dieren (nijlpaard, Afrikaanse olifant en witte neushoorn) van Afrika in haar park. Nijlpaarden worden wel 50 jaar oud, blijven gemakkelijk 5 minuten onder water en poepen zo’n 60 kilo per dag.
Deze dieren zien er op het eerste gezicht misschien lief uit met hun bolle kop, kraaloogjes en kleine oortjes. Hun enorme bek bevat echter grote hoektanden. Ze gebruiken deze om vijanden af te schrikken. Met hun zware lijf ogen ze op het land traag, maar ze kunnen rennen met een snelheid van 45 km per uur. Het nijlpaard is vegetariër, maar door zijn territoriale gedrag één van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Het dier maakt daarmee de meeste menselijke slachtoffers in Afrika per jaar. In Safaripark Beekse Bergen zijn ze volgend jaar op veilige afstand te zien vanaf het terras van restaurant Kongo. De nile lechwe’s (een waterbokachtige) en sitatoenga’s (een moerasantilope) verblijven net als in het wild tussen de nijlpaarden.

Nijlkrokodillen
De nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) is de grootste van de vier in Afrika voorkomende soorten krokodilachtigen. In extreme gevallen bereiken ze een lengte van 6,2 meter en een gewicht van meer dan 700 kilo. De krokodil staat bekend als grote eter, maar kan in geval van voedselschaarste meer dan een jaar zonder voedsel. De dieren krijgen bij Safaripark Beekse Bergen een verwarmd binnenverblijf, omdat het koudbloedige dieren zijn. Ze hebben een warme omgeving nodig om zich te kunnen bewegen. Ze liggen vaak stil te wachten tot er iets eetbaars in de buurt komt. Dan schieten ze snel toe met hun krachtige kaken en vlijmscherpe tanden. Het verblijf en de publieksruimte worden dan ook van elkaar gescheiden met een glaswand.

Safaripark Beekse Bergen is elke dag in december en januari van 10.00 – 16.00 uur geopend. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.