Dierentuin bouwt om mensen heen

GaiaZOO gaat nieuwe verblijven bouwen waar je zelf doorheen kan lopen, voor onder andere wasberen. Foto: GaiaZOO.

GaiaZOO gaat nieuwe verblijven bouwen waar je zelf doorheen kan lopen, voor onder andere wasberen. Foto: GaiaZOO.

GaiaZOO gaat veranderen in 2014, er komen namelijk vijf nieuwe dierenverblijven. Volgend jaar start GaiaZOO met de bouw van een doorloopgebied waar bezoekers én dieren elkaar kunnen bewonderen. Op een oppervlakte van meer dan 3.000 m2 bouwt GaiaZOO vijf leefgebieden voor honderden nieuwe dieren. Je ziet er exotische vogels, Noord-Amerikaanse wasberen, stinkdieren en land- en waterschildpadden. Ook kom er een groene vallei voor een van de meest besproken roofdieren ter wereld: de grijze wolf. Voor al deze verblijven geldt dat je dwars door het leefgebied van de dieren loopt en dit past bij het karakter van GaiaZOO; ‘mens kijkt naar dier en dier kijkt naar mens’.

Voute Volière in 3D
De ‘Voute Volière’, heeft als centraal thema faunavervalsing: bezoekers maken hier kennis met allerlei van oorsprong uitheemse diersoorten die vaak als huisdier worden gehouden en bewust of onbewust terecht komen in de vrije natuur. In de Voute Volière loop je tussen honderden grote Alexander parkieten, blauwgroene monniksparkieten en halsbandparkieten. In dit verblijf zijn ook kleurrijke vogels op het land en in het water te ontdekken, zoals de carolina- en mandarijneenden, of de oorspronkelijk uit China afkomstige bosfazanten. Allemaal exotische vogels die in de Nederlandse natuur weten te overleven. Ook de vele Noord-Amerikaanse roodwangschildpadden zijn hier te bewonderen.

Parkieten Paradijs
Naast de Voute Volière verrijst volgend jaar een tweede grote volière die plaats gaat bieden aan honderden bontgekleurde grasparkieten en zebravinken, die op je hoofd en handen kunnen landen. In het ‘Parkieten Paradijs’ kunnen kinderen een voederstokje krijgen, waar in een mum van tijd kwetterende vogels op zullen landen.

Wasberen en stinkdieren
Vanuit de kleurrijke Voute Volière belandt de bezoeker vanzelf in de zwart-witte wereld van wasberen en stinkdieren. Van oorsprong horen ze thuis in Noord-Amerika, maar deze grappige roofdieren zijn meesters in aanpassing aan hun leefomgeving en zijn inmiddels dus ook talrijk in de Europese natuur aanwezig. GaiaZOO bouwt voor deze dieren een afwisselend en zeer ruim verblijf met bomen, planten, rotsen en grote waterpartijen.

Grijze wolf
In GaiaZOO leven nu al veel dieren die hun natuurlijke leefgebied delen met de grijze wolf. Er worden weer regelmatig sporen waargenomen van grijze wolven die vanuit Duitsland richting Nederland trekken. Net als bij de lynx is Zuid-Limburg daarbij mogelijk hun entree naar ons land. De keuze voor juist deze wolf is dan ook heel logisch in de Zuid-Limburgse ZOO. Voor de grijze wolven bouwt GaiaZOO een afwisselende leefomgeving waarbij bezoekers dwars door hun territorium wandelen via een half ingegraven tunnel. Dit gebied heet de WolvenVallei en heeft een oppervlakte van 2100 m2.

schUILhut
Vanuit de Wolventunnel loopt men rechtstreeks het verblijf in van diverse, grote Europese uilen. Net als de wolf was ook de mysterieuze oehoe lange tijd verdwenen uit onze vrije natuur, maar er broeden weer een aantal paren in Nederland, waarvan het merendeel in Zuid-Limburg. In de schUILhut kan je deze koning van het uilenrijk bewonderen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

De plattegrond van de nieuw te bouwen verblijven. Foto: GaiaZOO

De plattegrond van de nieuw te bouwen verblijven. Foto: GaiaZOO

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.