Fulda toegevoegd aan de Oranjeroute

Fulda is sinds kort toegevoegd aan de Oranjeroute en krijgt een permanente tentoonstelling over Willem I.

Fulda is sinds kort toegevoegd aan de Oranjeroute en krijgt een permanente tentoonstelling over Willem I.

De barokke plaats Fulda in Hessen is toegevoegd aan de Oranjeroute. Willem I, de eerste koning van Nederland, bracht vier jaar door in de stad. In het stadsslot zal binnenkort een permanente tentoonstelling over de vorst te zien zijn, als aanvulling op de festiviteiten rond het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De  Oranjeroute bestaat uit meer dan 30 plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau.

Willem Frederik in Duitsland
Koning Willem I heette – voordat hij koning werd – prins Willem Frederik van Oranje-Nassau. In 1813 werd hij, na de nederlaag van Napoleon, ingehuldigd als soeverein vorst van de Nederlanden en in 1815 werd hij koning der Nederlanden. De prins had in Duitsland al eerder macht verworven. Er wordt wel beweerd dat hij daar het ‘vak’ heeft geleerd. Willem Frederik koos het barokke Fulda als de residentiestad van zijn Duitse staatjes. In 1802 sloten Frankrijk en Pruisen een verdrag waarbij de vorst Fulda en de gebieden Corvey, Weingarten en Dortmund in zijn bezit kreeg. Deze vormden samen het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda.

Sporen van Willem Frederik in Fulda en slot Fasanerie
Voorafgaand aan zijn Nederlandse koningschap heeft Willem Frederik tussen  1802-1806 zijn sporen nagelaten in Fulda: vanuit het stadsslot regeerde Willem Frederik over zijn Duitse gebied. De barokke tuin van het slot werd onder Willem Frederik veranderd in een Engels landschapspark. Frederik Willem stichtte in 1805 het Wilhelmshospitaal en droeg daarmee bij aan de verbetering van de gezondheidszorg. Tegenwoordig is er een muziekschool in het voormalige hospitaal gevestigd. Met 15 nieuwgebouwde huizen in de Wilhelmstraße werd in 1806 iets gedaan aan de woningnood. De straat bij de barokke dom is een prachtig voorbeeld van het classicisme.

Fulda
In Fulda herinnert het ʹhuis Oranjeʹ, door zijn naam en gedenktafel, aan de Nederlandse vorst, die hier in 1803 de eerste evangelische gemeente in Fulda heeft opgericht. Ook was Willem Frederik de oprichter van een pandhuis. Het slot Fasanerie behoorde tijdens de regeringsperiode van de prins tot het vorstendom Fulda. Daarna is het slot in Hessische handen overgegaan. De kunstverzameling in dit paleis weerspiegelt de familiebetrekkingen van de landgraven van Hessen met andere Europese Huizen, o.a. met het Huis van Oranje-Nassau. Onlangs is er een portret van Willem Frederik van Oranje verworven, dat binnenkort in de galeriezaal zal hangen. In het barokke stadsslot zal in de tweede helft van 2014 een permanente tentoonstelling over de vorst te zien zijn.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.