Gevonden voorwerp als duurzaam cadeau

Er blijven veel dingen liggen in de trein, sommige krijgen nu een tweede leven als kerstcadeau.

Er blijven veel dingen liggen in de trein, sommige krijgen nu een tweede leven als kerstcadeau.

Er blijven soms rare dingen liggen in de trein. Zo heeft de NS wel eens broeken of zelfs een kunstbeen gevonden. Maar wat gebeurt er met de spullen die jaarlijks blijven liggen? Dat zie je tijdens de expositie en in de pop-up store van het Lost & Found Project op Amsterdam Centraal Station van 12 tot en 14 december. Het Lost & Found Project is een uitstalling van de meest opmerkelijke gevonden voorwerpen met hun verhaal. En daarnaast ook pop-up store waar gevonden voorwerpen die een tweede leven kregen te koop zijn. In de expositie zien we onder andere een kunstbeen, een eerste-communiejurkje uit de jaren ’50, een koffer vol nepgeld, een doos met 100 gouden ringen en de sleutel van een Porsche. In de pop-up store zijn gevonden voorwerpen te koop die bewerkt zijn door ontwerpers en stylisten van o.a. de Academie Artemis; de opbrengst gaat naar Natuur & Milieu.

NS Bureau Gevonden Voorwerpen
Per jaar komen zo’n 80.000 gevonden voorwerpen uit de treinen en stations bij Bureau Gevonden Voorwerpen van NS terecht. Daar wijdt een aantal medewerkers hun dagen aan het herenigen van gevonden voorwerp en eigenaar. Dat lukt in 45% van de gevallen. De overige goederen blijven nog maximaal drie maanden in depot. Daarna gaan de niet-opgehaalde goederen naar een opkoper of worden de goederen gerecycled. Op deze manier voorkomt NS dat de gevonden voorwerpen op de normale afvalberg belanden en het milieu belasten.

Gevonden voorwerp, nieuwe bestemming
Voordat Lost & Found Project zijn deuren kan openen, bewerkt een aantal ontwerpers en ruim 100 studenten van de Academie Artemis uit Amsterdam en Rotterdam gevonden voorwerpen tot leuke gadgets. Bijzondere items om bijvoorbeeld cadeau te doen tijdens de feestdagen. Er wordt mode, verlichting, woonaccessoires en kunst gemaakt. Uit jassen en tassen worden onder andere handschoenen gemaakt, van een skateboard een boekenplank en koffers worden vormgegeven tot een designtijdschriftenrek. Een 3 meter hoog blauw knuffelkonijn gemaakt uit 25 kilo stof van gevonden (en gewassen) jassen, tassen, broeken, sportkleding en handdoeken is de eye catcher van de winkel. Van 12 tot en met 14 december zijn in de pop-up store dagelijks creatieven aanwezig en zij maken op verzoek tailormade voorwerpen. Alle voorwerpen en gadgets zijn te koop en de opbrengst gaat naar Natuur & Milieu, een stichting die zich inzet voor een duurzame en gezonde wereld.

Expositie
Tijdens Lost & Found Project wordt een aantal gevonden voorwerpen geëxposeerd. Voorwerpen die nooit werden geclaimd en de medewerkers van Bureau Gevonden Voorwerpen zo bijzonder achten, dat deze de afgelopen jaren hun eigen tentoongestelde plekje in het depot kregen. Deze ‘vergeten goederen’ en hun verhaal worden tijdens Lost & Found Project tentoongesteld. Want hoe kan het toch gebeuren dat je je kunstbeen achterlaat in de trein, de sleutel van je dure Porsche niet mist of je doos met gouden (nep)ringen niet komt afhalen?

De Lost & Found-expositie en pop-up store op spoor 2 (naast de Burger King) is geopend van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 december, dagelijks van 11 – 19 uur. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.