Hartverwarmend Amsterdam

Trek in een hapje Amsterdam?

Trek in een hapje Amsterdam?

December en Januari zijn geen maanden om te blijven bibberen bij de centrale verwarming.  Een dagje Amsterdam is in de kou juist hartverwarmend!  Klik hier om het meteen zelf te organiseren, of lees de rest van dit artikel voor een paar bijzondere ideeën.

(IJs)pret met kinderen
Als je je kinderen op sleeptouw neemt, ga dan met ze naar één van de ijsbanen: tot 4 januari kan je terecht op het Museumplein en de overdekte baan op het Gelderlandplein. Op het Leidseplein kan je nog een dag langer schaatsen. Wie geen schaatsen heeft, kan ze huren op locatie. Voor de kleintjes die op tijd naar bed tijd moeten kan je ‘s middags naar het Nederlands Marionettentheater, waar klassieke muziek en sprookjes worden gebracht gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar, maar in de praktijk boeiend voor een breder publiek.

Romantische avond voor de volwassenen
Houdt u zelf ook van marionetten? Er is nóg een marionettentheater: het Amsterdams Marionettentheater. Daar worden klassieke opera’s voor een internationaal volwassen publiek opgevoerd. Je kan naar een gewone voorstelling, maar je kan ook voor een groep een muzikaal diner reserveren.  Rond de Kerst is er nog veel meer klassieke muziek in Amsterdam. Zo kun je naar concerten van Judith van Wanroij (19 december),  Eva van Grinsven (2 januari), het Ensemble Lumaka (8 januari) en het Ragazze Kwartet (16 januari). De optredens zijn georganiseerd in het kader van de wintereditie van het Grachtenfestival, dit jaar bijgestaan door lichtshows van het Amsterdams Lichtfestival. Om niet alleen het hart, maar het hele lichaam te verwarmen wordt er warme chocola en glühwein geschonken bij de concerten. Spreekt het lichtfestival je meer aan dan de muziek, probeer dan een plaatsen te boeken aan boord van een van de rondvaartboten die langs de toplocaties van het ‘light festival’ varen. Voor een diner met licht dat spectaculairder is dan kaarslicht.

Eens heel wat anders
Ben je op zoek naar een overzicht van artikelen en informatie over een “gewoon” dagje Amsterdam? Klik dan hier. Wil je partner kerstshoppen en jij niet? Neem haar eens mee naar de tentoonstelling Au Bonheur des Dames (‘In het paradijs voor de vrouw’) van Paulina Olowska. Met deze expositie wil de kunstenares beargumenteren dat vrouwen niet alleen doelwit maar ook medeplichtig zijn aan de nieuwe consumptiecultuur. De naam van de exhibitie verwijst naar Émile Zola’s gelijknamige roman over de een warenhuis met tot aankoop verleidende damesmode, in de tweede helft van de 19e eeuw in Parijs.

Als deze manier van katten te ver gaat, vormt het kattenkabinet een aardiger afleiding. Het kabinet heeft een vaste collectie van schilderijen, sculpturen,  litho’s en al het andere dat een ode vormt aan de kat. De website biedt virtuele tours maar er gaat niets boven een echt bezoek aan dit kabinet dat als het ooit zal vallen, toch op zijn pootjes terecht komt. Met een knipoog naar Paulina Olowska heeft het tassenmuseum Hendrikje naast de bijzondere collectie van 4000 handtassen tot 2 maart de expositie ‘Paris! Paris!’ met een collectie waaiers uit het Parijs van 1900 – 1950.

Geen glühwein meer….
Na de feestdagen is er toch nog een traditioneel weekend in Amsterdam met drank en muziek. Op 17 en 18 januari is het namelijk weer tijd voor het jaarlijkse  Whiskyweekend. Het vindt plaats in de Posthoornkerk. Traditionele Schotse muziek zorgt voor de omlijsting.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.