Hoeveel mensen wonen in de Sahara?

Leven in de Sahara. Foto: Common Creative

Leven in de Sahara. Foto: Common Creative


Iedereen weet dat de Sahara een dunbevolkt gebied is, maar hoeveel mensen wonen er dan wel? Volgens dit artikel zijn het 2,5 miljoen inwoners op een woestijn van meer dan 3,5 miljoen vierkante mijl. Dat is ongeveer 1 persoon per vierkante mijl ( 0.4 km ² ). Daarmee is het de laagste bevolkingsdichtheid op aarde.

Volgens archeologen was de Sahara duizenden jaren geleden veel dichter bevolkt toen het klimaat van de woestijn was niet zo hard als het nu is. Fossielen, rotskunst, stenen artefacten, bot harpoenen, schelpen en vele andere items die zijn gevonden in het gebied wijzen daarop. Doordat er overblijfselen zijn gevonden van giraffen, olifanten, buffels, antilopen, neushoorns en wrattenzwijnen, evenals de resten van vissen, krokodillen, nijlpaarden en andere waterdieren, is het duidelijk dat er in het gebied vroeger overvloedig water voorhanden was.

De meerderheid van de mensen die in de Sahara wonen zijn nomaden. Dit betekent dat deze mensen continue in beweging zijn in deze regio op zoek naar betere levensomstandigheden. Men gelooft dat de eerste nomadische volkeren naar deze regio kwamen nadat de huisdieren werden ingevoerd; zo’n 7.000 jaar geleden. Onderzoekers geloven dat schapen en geiten in de Sahara werden geïntroduceerd door de Caspain cultuur van Noord-Afrika.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.