Israël opnieuw op de werelderfgoedlijst

De grotten in het Carmelgebergte hebben een plaatsje gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De grotten in het Carmelgebergte hebben een plaatsje gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Foto: Common Creative

Er staan al verschillende plekken in Israël op de werelderfgoedlijst, maar sinds kort heeft een nieuwe plek een plaatsje op deze lijst veroverd. De grotten van het Carmelgebergte zijn door UNESCO namelijk benoemd tot werelderfgoed. De grotten, gelegen ten zuiden van de havenstad Haifa, bevatten volgens UNESCO “één van de beste bewaarde fossielen in het Middellandse Zeegebied. Ze geven een bijzonder inzicht over een periode van 500.000 jaar van de menselijke ontwikkeling.”

De grotten
Negen decennia lang verrichten archeologen opgravingen en deden onderzoek in het gebied. Het resultaat mag er zijn: de culturele afzettingen die duizenden jaren menselijke evolutie laten zien zijn dusdanig zeldzaam, dat het gebied nu op de Werelderfgoedlijst staat.
De culturele overblijfselen bevinden zich in de grotten Nahal Me’arot en Wadi el-Mughara. Ze liggen op de westelijke helling van de berg Carmel. Het gebied beslaat 54 hectare. Er zijn archeologische opgravingen gedaan die verwijzen naar begrafenisceremonies, de eerste stenen bouwwerken en naar een overgang van een levensstijl van jagen naar die van landbouw en veeteelt. Hieruit blijkt het bestaan van zowel Neanderthalers, als de vroege anatomisch moderne mens.

Bezoeken
De grotten worden beheerd door de Israël Nature and Parks Authority. Bezoekers kunnen wandelen door de Tanur Grot, de kleinere Gamal Grot en door de 90 meter diepe Hanahal Grot, waar via een audiovisuele presentatie het dagelijks leven uit de prehistorie wordt getoond. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes via het Carmelgebergte naar de grotten. In de souvenirwinkel kan men informatie verkrijgen over het natuurgebied en de recreatiemogelijkheden. Op zaterdag zijn er gratis rondleidingen door de grotten.

Werelderfgoed Israël
Eerder al werden elf Israëlische bezienswaardigheden op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst:

  • de Bauhaus architectuur van Tel Aviv
  • de Bahaï tempel
  • de tuinen in Haifa
  • de vesting Massada
  • het historische centrum van Akko
  • de Nabateense plaatsen Haluza, Mamshit, Avdat en Shivta in de Negev woestijn
  • de prehistorische heuvels van Hazor, Megiddo en Beer Sheva
  • de Specerijen- of Parfumroute.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.