‘Kerstvakantie is gered’

De actuele sneeuwsituatie. Foto: Snowplaza.

De actuele sneeuwsituatie. Foto: Snowplaza.


Volgens de redactie van Snowplaza, met correspondenten ter plekke, is er geen reden voor zorg bij Nederlanders die a.s. zaterdag aan hun winter-ski-kerstvakantie beginnen. Met de kerstvakantie voor de deur, hebben vakantiegangers die richting de Alpen gaan voor hun wintersport immers maar één vraag: “Ligt er voldoende sneeuw?”. De landelijke media staan er de afgelopen dagen vol mee. Maar hoe is het nou écht in de Alpen momenteel? Is de situatie verontrustend voor de kerstvakantie? Snowplaza was de afgelopen weken regelmatig in de diverse skigebieden en was onder de indruk van de kwaliteit van de pistes.

Gisteren stond hoofdredacteur Miranda Muller van Snowplaza nog in het Zwitserse skigebied Flumserberg, waar volgens de berichten “slechts” 40 cm ligt en was verrast over de goede kwaliteit van de pistes. Bovendien wordt er weer sneeuw voorspeld voor donderdag en vrijdag. De kerstvakantie is dus ‘gered’! Goed nieuws voor alle wintersporters die hun kerstvakantie op de ski’s willen doorbrengen.

Blij verrast
“Mijn verwachtingen qua pistecondities en sneeuw waren niet zo hoog toen ik afgelopen vrijdag naar Zwitserland afreisde”, vertelt de hoofdredacteur. “Zaterdag en zondag bezocht ik het skigebied van Lenzerheide waar volgens diverse websites slechts 10 cm in het dal en 40 cm op de berg zou liggen. Ik was blij verrast dat het dal en de berg toch een winterse uitstraling hadden. Het was allesbehalve groen. Uiteraard zag je wel dat het sneeuwdek nog relatief dun was. Maar de kwaliteit van de pistes was echt prima. Zeker de westzijde van het skigebied was heel erg goed en je kon fantastisch terug skiën naar het dal. Gisteren (maandag) heb ik een dag doorgebracht in het skigebied van Flumserberg, bij het Landal Resort Walensee in Zwitserland, waar de komende weken veel Nederlanders hun kerstvakantie zullen doorbrengen. Ook hier waren de condities uitzonderlijk goed. De plaatselijke gids gaf aan dat de pistepreparatie en de sneeuwkanonnen momenteel overuren maken, maar het resultaat mag er zijn. De pistes waren griffig (niet te hard, niet te zacht) en aan niets was te merken dat het al 2 weken niet had gesneeuwd. Bovendien zijn de meeste pistes in de skigebieden gewoon open.”

Sleetje rijden
“Vorig weekend was ik in het Oostenrijkse Sölden waar we ook heel goed konden skiën. Uiteraard waren de sneeuwcondities op de gletsjers het best, maar ook de dalafdalingen waren gewoon open en als je zin had kon je sleetje rijden op de hellingen in het dorp. Vakantiegangers hoeven zich echt niet al te druk te maken. In de meeste skigebieden valt prima te skiën en eigenlijk voel je het verschil tussen 40 cm of 140 cm niet echt op de pistes. Oké, er komt misschien soms een steentje tevoorschijn, maar heel erg is dat eigenlijk niet. Zelfs in Winterberg kan geskied worden. Er zijn slechts 4 liften open, de afdalingen zijn voorzien van kunstsneeuw, maar er kan in ieder geval geskied worden. Ik heb goede hoop op een witte kerst!”

Ook de weerman van Snowplaza, Marco Verhoef, is positief in zijn laatste weerbericht voor de Alpen. Op donderdag en vrijdag wordt verse sneeuw verwacht. Hiervan zullen vooral de Westalpen (Frankrijk) profiteren, maar hier is het ook het hardst nodig. In Oostenrijk en Zwitserland lag al een goede onderlaag, maar in Frankrijk was dit op veel plaatsen nog niet het geval. Na vrijdag wordt het even zachter in de Alpen, maar de verwachting is dat er rond de kerst een nieuwe storing komt die op veel plaatsen voor sneeuw kan zorgen. Het lijkt erop dat de kersvakantiegangers kunnen genieten van prima omstandigheden, ondanks de vele verontrustende berichten. Het hele verhaal van Snowplaza staat hier.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.