Anatomische historie bij Body Worlds

Jeugdige bezoekers bij de expositie Body Worlds. Foto: Gunther von Hagens, Institute for Plastination, Heidelberg

Jeugdige bezoekers bij de expositie Body Worlds. Foto: Gunther von Hagens, Institute for Plastination, Heidelberg


Museum Vrolik – het anatomisch museum van het Academisch Medisch Centrum (AMC) – levert met een aantal historische preparaten een bijzondere bijdrage aan ‘Body Worlds: The Happiness Project’, dat op 16 januari opent in Amsterdam. Aan de hand van de tentoongestelde objecten worden de geschiedenis en de diversiteit van de verschillende prepareermethoden belicht. Zo leert het publiek dat anatoom Gunther von Hagens met zijn plastinatiemethode past in een eeuwenlange traditie met een aanzienlijk Nederlands aandeel.

Vooral in de 17e en 18e eeuw kende Nederland een aantal bekende anatomen, zoals Nicolaes Tulp, Frederik Ruysch, Bernard Siegfried Albinus en Petrus Camper. In de loop van de 19e eeuw werden steeds meer materialen en technieken voor het prepareren ontdekt. De historische preparaten die onderdeel gaan uitmaken van de vaste presentatie van ‘Body Worlds: The Happiness Project’ maken deze geschiedenis inzichtelijk voor het publiek.

‘Voor Museum Vrolik is deze bijdrage aan de vaste presentatie ‘Body Worlds: The Happiness Project’ een goede mogelijkheid om een groot expositiebezoekend publiek te bereiken. We hopen dat de bezoekers die geïnteresseerd zijn geraakt in de bouw van het menselijk lichaam, daarna ook de weg vinden naar Museum Vrolik in het AMC.’ Aldus Dr. Laurens de Rooy, conservator van Museum Vrolik.

‘Collecties zoals die van Museum Vrolik hebben een belangrijke educatieve functie en staan aan de basis van de hedendaagse geneeskunde. We vinden het belangrijk dat deze collectie behouden blijft voor volgende generaties en zijn verheugd dit relevante stukje Nederlands geschiedenis aan de permanente expositie te kunnen toevoegen.’ Aldus Dr. Angelina Whalley, creatief en conceptueel ontwerper van de Body Worlds tentoonstellingen.

‘Body Worlds: The Happiness Project’ (Damrak 66, 1012 LM Amsterdam) is vanaf donderdag 16 januari iedere dag geopend van 9:00 – 18:00 uur. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag tot 21:00 uur (laatste toegang tot één uur voor sluitingstijd).

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.