‘Berlijn is de beste plek voor bier’

Bierinfo2
Als journalist zijn we de eersten die toegeven dat we een zwak hebben voor ‘rare onderzoeken’. Die blijken namelijk vrij makkelijk hun weg te vinden in de pers. Dat speelt ook een beetje mee met dit onderzoek naar ‘Bier in Europa – prijzen en gebruiken vergeleken’. De prijzen en het aantal liters per hoofd van de bevolking is allemaal vrij logisch, maar of er ook mensen zijn die hun vakantie speciaal afstemmen op de mogelijkheid om op de plaats van aankomst zo voordelig mogelijk bier te kunnen drinken? Dat betwijfelen, maar toch heeft online vliegticketsvergelijker vliegen.idealo.nl een vergelijking gemaakt met al die feiten en komt tot de conclusie dat ‘Berlijn de beste plek is voor een biervakantie’.

Berlijn
Bier is hét drankje in Duitsland en Berlijn is dé favoriete plek om te drinken. De hoogste concentratie aan café’s vind je in de wijken Kreuzberg en Neukölln, waar bijna elke ouderwetse kroeg (“Eckkneipe”) is vervangen door een trendy bar. De populairste biermerken in Berlijn zijn Berliner, Wernesgrüner en Becks. Voor een halve literglas betaal je tussen de 2 en 5 Euro. Vraag naar “ein großes Bier”.

Londen
Pubs zijn een integraal onderdeel van de Britse cultuur. Een aantal goede pubs in het centrum van Londen vind je bijvoorbeeld rond Covent Garden. Voor een meer authentiek gevoel kun je het beste afreizen naar een minder centrale wijk, ver van de massa’s toeristen. Pubs serveren bitter, ale, stout en lager in pint- of halve pintglazen. De populairste biermerken in Engeland zijn Carlton, Fosters en Stella Artois. Een pint kost ongeveer €3,50 tot €7.

Warschau
In het historische stadscentrum van Warschau en in de wijk Powiśle (met name de straat “Nowy Świat”) vind je talrijke gastvrije café’s en brouwerijen. Drinken op straat is verboden in Warschau, maar aan de rechteroever van de rivier Wisla knijpt men een oogje toe. De meest gedronken biermerken in Polen zijn Tyskie, Żywiec and Lech. Een halve literglas kost tussen de €1,20 and €3,60.

Barcelona
Barcelona is één van de meest bezochte steden in Spanje en Europa. Toeristen trekken er massaal heen – niet alleen om de geweldige architectuur te bewonderen, maar ook om te genieten van een drankje in één van de vele bars en café’s. De beste wijken om dit te doen zijn de Barrio Gotico, de Ramblas en de Barrio de Gracia. Spanjaarden zelf gaan vaak laat op de avond van bar naar bar, en combineren hun drankje met tapas – een kleine snack. San Miguel, Estrella en Cruzcampo zijn de favoriete Spaanse biermerken. Een biertje kost tussen de €1,50 en €4 voor 0,33 liter.

Lissabon
Het nachtleven van Lissabon vind plaats rond de Bairro Alto, beroemd om zijn Fado-clubs, disco’s en bars. Dit gebied is populair bij zowel de lokale bevolking als bij bezoekers, die hier genieten van een ‘imperiale’ (klein biertje) of ‘caneca’ (groot bier). Aanraders op het gebied van bier zijn de Museu de Cerveja, de Servejeria en de prachtige Cervejeria Trinidade. Een nieuwe toevoeging aan het nachtleven van Lissabon zijn de Docas, naast de Ponte 25 Abril. Deze oude, ooit vervallen dokken zijn onlangs gemoderniseerd en bieden nu ruimte aan talrijke bars, bijvoorbeeld de Doca de Santo Amaro en Doca de Alcantara. Populaire biermerken in Portugal zijn Super Bock, Sagres en Imperial, waarbij een glas van 0,25 liter €1 tot €3 kost.

Bolzano
Bolzano, de hoofdstad van de provincie Zuid-Tirol in Noord-Italië, is de doorgang naar de Dolomieten. Met haar vele concerten, festivals, tentoonstellingen en beurzen, heeft deze culturele stad toeristen veel te bieden. Het nachtleven in Bolzano is zeer levendig en vindt plaats rond het centrum van de stad: op de Piazza delle Erbe en in de straten daaromheen. Dit gebied staat bekend om haar traditionele kroegen, waar lokaal gebrouwen bier onder begeleiding van live muziek geserveerd wordt. Populaire biermerken in Bolzano zijn Forst, Hopfen & Co of Paulaner. Voor een 0,2 literglas betaal je ongeveer €2,50 tot €4.

Lille
Lille is de beste bierbestemming van Frankrijk, en met de trein ben je binnen een uurtje in Parijs. Niet alleen hebben veel café’s in Lille hun eigen brouwerij, maar vanwege de nabijheid tot België serveren ze ook een ruime keuze aan uitstekende Belgische bieren zoals Leffe, Hoegaarden en Grimbergen. De meeste ‘estaminet’ (bierkroegen) zijn gelegen rond de historische Grand Place en Vieux Lille. Elk jaar in september vindt in Lille de Grande Braderie plaats – een rommelmarkt met live muziek, waar bezoekers grote hoeveelheden mosselen verorberen en liters bier drinken. De meest populaire biermerken hier zijn Heineken, Kronenbourg en 1664. Een glas van 0,25 liter kost tussen de €2,80 en €5.

Conclusie
Vanuit Amsterdam zijn Berlijn en Barcelona de goedkoopste bestemmingen om bier te drinken. Een vlucht Amsterdam-Berlijn of Amsterdam-Barcelona plus twee liter heerlijk bier, heb je al voor €51. Beide steden zijn sowieso goeie keuzes voor een citytrip: Berlijn is een betaalbare bestemming met een eigenzinnige stijl, en Barcelona combineert prachtige architectuur met een heerlijk klimaat.

Infographic Bier.

Infographic Bier.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.