“Boete lakse luchtvaartmaatschappij”

De claims voor Europese vluchten zou beter geregeld moeten zijn.

De claims voor Europese vluchten zou beter geregeld moeten zijn.


Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur) vindt dat er sneller boetes uitgedeeld moeten worden aan luchtvaartmaatschap­pijen die weigeren passagiers na een vertraagde vlucht een schade­vergoeding te geven. Ze gaat daar bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op aandringen.

Mansveld wijst er op dat het sinds de herfst mogelijk is dergelijke boetes uit te delen, maar gebeurt dat dat nog niet. „De mogelijkheid die er nu is, moet je effectief inzetten om te bereiken dat de compensatie uitbetaald wordt”, stelde ze tijdens een commissievergade­ring in de Tweede Kamer. Passagiers van vertraagde vluch­ten hebben recht op compensatie. Bij een korte vertraging is dat een vergoeding voor eten en drinken, als een vlucht meer dan vijf uur vertraagd is, kan de passagier de prijs van het ticket terugeisen.

In werkelijkheid gebeurt dat echter niet bij el­ke luchtvaartmaatschappij. Dan moet de Inspectie Leefomgeving en Transport dus voortaan boetes gaan uitdelen, aldus Mansveld. Zij vindt ook dat de norm voor het terugbetalen van de ticket­prijs hoog ligt en wil in Europa bepleiten dat die vertra­gingsnorm in een nieuw op te stellen regeling omlaag gaat naar bijvoorbeeld drie uur. Die nieuwe Europese regeling wordt later dit jaar verwacht.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.