Dan Brown ontdekt Nederland

Dan Brown nam alle tijd om de zijn boeken - ook die fans van huis hadden meegenomen - te signeren. In het midden redacteur Sander Lindenburg, die controleert of zijn geluidsopname (zie onder) gelukt is.

Dan Brown nam alle tijd om de zijn boeken – ook die fans van huis hadden meegenomen – te signeren. In het midden redacteur Sander Lindenburg, die controleert of zijn geluidsopname (zie onder) gelukt is. Foto: Bas Schram

Dan Brown, de Amerikaanse auteur van onder andere de Da Vinci Code, doet deze week samen met zijn vrouw Nederland aan. Na lezingen eerder deze week en opnamen voor College Tour (uitzending 7 februari 2014) maakte hij vrijdag 10 januari 2014 een tour met een historische trein van Amsterdam naar Leeuwarden. Die eindbestemming was niet toevallig gekozen. Zijn vrouw verzorgde daar met haar Friese paard een show tijdens een jubileumfeest van het Friese Stamboekpaard. In de trein zaten winnaars van een wedstrijd van uitgever Luitingh-Sijthoff, NS en Ako. Doel was het lezen in de trein stimuleren. De winnaars werden samen met de Amerikaanse ere-gast ontvangen in de Koninklijke Wachtkamer op het Centraal Station in Amsterdam.

Tijdens de treinreis was er voor fans de mogelijkheid om Dan Brown één vraag te stellen. Op de vraag van Elke Dag Vakantie.nl, dat als reisblogger mee mocht, antwoordde Brown dat Nederland een geschikt land zou zijn voor een eventueel volgend boek van hem. “Een land moet grote kunst en architectuur hebben om me te inspireren. En een rijke geschiedenis. En dat zijn allemaal dingen die Nederland in overvloed heeft.” Er werd tijdens de treinreis dan ook gespeculeerd dat een volgend boek van Brown wel eens over een geheime code in de Nachtwacht zou kunnen gaan, waarbij uiteindelijk ook een link naar Friesland gemaakt wordt, omdat Brown daar via de paarden van zijn vrouw al een band mee heeft.

Saskia Balmaekers van het weblog Ciao Tutti was eerder deze week (ze zat ook in de trein) bij een meeting met Dan Brown. Daar tekende ze dit op:

“Brown krijgt van veel burgemeesters, promotiebureaus en andere lobbyvoerders uitnodigingen om over hún stad te komen schrijven. Maar zo werkt het niet. Brown: ‘Ik moet echt gefascineerd zijn door een stad. Zo kreeg ik het idee voor Inferno door Florence zelf, door de schoonheid van de stad, de schat aan geschiedenis die daar op een kleine oppervlakte is verzameld.’ (…) Vanuit het publiek komt de vraag hoe Dan Brown te werk gaat, als hij eenmaal in een stad is. Lachend vertelt Brown dat hij zijn eerste bezoek altijd incognito aflegt, met een grote zonnebril en een baseballpetje. Maar als hij meer wil weten, moet hij toch met experts, gidsen en onderzoekers praten. Met glimmende pretoogjes maakt hij ons deelgenoot van zijn strategie. Hij gaat tal van gesprekken aan, ook met experts op een gebied dat helemaal niet zijn interesse heeft voor het boek. Juist met die mensen praat hij uitgebreid en tijdens deze gesprekken maakt hij driftig notities. Als hij daarentegen interessante dingen hoort voor het boek waar hij mee bezig is, maakt hij slechts een mentale notitie en vraagt hij niet verder door.”

Een video-interview met Saskia onderweg.

Een video-interview met Saskia onderweg.

Als betrekkelijk buitenstaander was het opmerkelijk om te zien hoe er in Nederland sprake is van bepaalde ‘fan-groepen’. In de trein zaten mensen die uitsluitend aandacht hadden (via hun camera’s) voor Dan Brown, terwijl daar buiten met grote regelmaat treinspotters gesignaleerd werden die de bijzondere reis van de drie historische treinstellen opwond. De trein was namelijk samengesteld uit wagons die normaal alleen maar stilstaand te zien zijn in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dat leverde op het aankomststation een vreemd tafereel op: tientallen treinspotters hadden alleen maar oog voor het historische voertuig en negeerden de Amerikaanse schrijver bijna geheel, terwijl buiten aan de voorkant van het station weer een meute Brown-fans stond, die niets liever dan een ‘hand and a hug’ van de auteur wilden.

Hier onder kun je jezelf in de rondte kijken in het voorportaal van de Koninklijke Wachtkamer, die normaal gesloten is voor het publiek.

Meer foto’s van de Dan Brown-fans tijdens de treinreis en zijn ontvangst door Ton Honing van de NS.

De eerste fan uit 't Harde stelt zich al nadrukkelijk naast Brown op voor de foto...

De eerste fan uit ’t Harde stelt zich al nadrukkelijk naast Brown op voor de foto…

Ton Honing van de NS voor de presentatie van een boek over wachtkamers in Europa aan Dan Brown.

Ton Honing van de NS voor de presentatie van een boek over wachtkamers in Europa aan Dan Brown.

Onderweg een foto van de stapel die de auteur moet signeren.

Onderweg een foto van de stapel die de auteur moet signeren.

Treinfans in Leeuwarden hebben meer oog voor het historische voertuig.

Treinfans in Leeuwarden hebben meer oog voor het historische voertuig.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.